Reper u Iranu osuđen na šest godina zatvora zbog podrške protestima

Iranski reper Tomaj Salehi, koji je uhapšen krajem oktobra prošle godine zbog podrške demonstracijama protiv režima, osuđen je na od šest godina i tri meseca zatvora.
Reper u Iranu osuđen na šest godina zatvora zbog podrške protestima
Foto: Beta/AP
Na njegovom zvaničnom Tviter nalogu objavljeno je da je posle 252 dana u samici prebačen u drugi deo zatvora, prenosi CNN.
Salehi je prvobitno optužen, između ostalog, za učestvovanje u "propagandnim aktivnostima protiv vlade, saradnji sa neprijateljskim vladama i formiranju ilegalnih grupa, sa namerom da se stvori nesigurnost u zemlji", međutim njegov advokat Reza Etemad Ansari rekao je da je reper "oslobođen optužbi za uvredu vrhovnog vođe i saradnju sa neprijateljskim vladama".
Salehiju je zabranjeno da napušta Iran dve godine i oduzet mu je pasoš, a istovremeno će mu biti zabranjena bilo kakva aktivnost vezana za muziku i pevanje na dve godine.
 
Iranski reper je optužen jer je na internetu i u svojim pesmama pružio podršku talasu demonstracija koje su bile izazvane ubistvom Mase Amini, 22-godišnje Iranke koja je umrla nakon što ju je "moralna policija" pritvorila i odvela u "centar za prevaspitanje" jer navodno nije pravilno nosila hidžab.
 
Salehi je pozvao Irance da protestuju protiv vlade, dodavši na Instagramu da "niko nema krv različite boje".

Teme

Iran
  • Pavle

    11.07.2023 12:16
    blizanci
    Iran i Francuska, neverovatna slicnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet