Tek svaki deseti Amerikanac funkcionisanju demokratije u zemlji dao visoku ocenu

Tek svaki deseti punoletni Amerikanac funkcionisanje demokratije u zemlji ocenio je visokom ocenom, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja agencije AP i Centra za istraživanje javnosti NORC.
Tek svaki deseti Amerikanac funkcionisanju demokratije u zemlji dao visoku ocenu
Foto: Pixabay
Većina ispitanika kaže da američki zakoni i politika prilično loše predstavljaju ono što većina Amerikanaca želi, od pitanja ekonomije i trošenja novca, do politike o oružju, imigraciji i abortusu, a istraživanje pokazuje da 53 odsto ljudi misli da Kongres loše održava demokratske vrednosti, dok samo 16 odsto smatra da to radi dobro.
Istraživanje pokazuje duboko političko otuđenje u podeljenoj zemlji koja je izašla iz pandemije i ušla u oporavak uz inflaciju i strah od recesije, a ispitanici su manje bili zabrinuti za mašineriju demokratije, kao što su izborni zakoni, a više za njen učinak, prenosi Glas Amerike.
Skoro polovina građana, 49 odsto ispitanih, smatra da demokratija u Americi ne funkcioniše, dok desetina smatra da je veoma dobra, a 40 odsto da nije loša. Polovina ispitanih takođe smatra da sve stranke loše podržavaju demokratiju, 47 odsto njih to smatra za demokrate, a 56 odsto za republikance.
 
Istraživanje pokazuje da 53 odsto Amerikanaca smatra da stavovi "normalnih ljudi" nisu zastupljeni u vladi, dok 35 odsto smatra da uglavnom jesu, a 12 odsto da ih veoma dobro predstavljaju. Šest od 10 republikanaca misli da vlada ne predstavlja ljude kao što su oni, a to misli i četiri od 10 demokrata.
 
Ogromna većina Amerikanaca, njih 71 odsto, smatra da je važno da se prilikom kreiranja zakona uzme u obzir šta većina želi, a samo 48 odsto misli da je zaista tako u stvarnosti.
 
Stavovi su još negativniji kada su u pitanju specifična pitanja: skoro dve trećine smatra da politike o imigraciji, trošenju novca iz budžeta, abortusu i naoružanju ne predstavljaju većinsku Ameriku, a isto toliko ispitanih smatra to za ekonomiju, rodni identitet i pitanja LGBTQ+ zajednice.
 
Isto tako, više od polovine smatra da politika loše odražava ono što Amerikanci žele u zdravstvenoj nezi i zaštiti okoline.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet