U Kini izmerena rekordna 52,2 stepena, na udaru toplotnog talasa i Evropa, vrućine će potrajati

U gradu Sanbao u Sinđanu na severozapadu Kine u nedelju je zabeležena rekordno visoka temperatura u toj zemlji od 52,2 stepena Celzijusa, javili su kineski mediji.
U Kini izmerena rekordna 52,2 stepena, na udaru toplotnog talasa i Evropa, vrućine će potrajati
Foto: Beta/AP
Kako se navodi, očekuje se da će rekordna vrućina potrajati još najmanje pet dana.
Prethodni rekord od 50,3 stepena Celzijusa izmeren je 2015. godine u blizini Ajdinga u Sinđanu, u depresiji više od 150 metara ispod nivoa mora, prenosi Rojters.
Zemlje širom Azije pogođene su od aprila sa nekoliko talasa rekordnih vrućina.
 
U Kini su rekordno visoke temperature izazvale probleme u snabdevanju električnom energijom, kao i u vezi sa poljoprivrednim usevima, a postoji i zabrinutost da će se ponoviti prošlogodišnje suše, najteže u poslednjih 60 godina.
 
U Kini su 22. januara temperature u Moheu, gradu na severoistoku, pale na minus 53 stepena Celzijusa, što je rekord za tu zemlju kada je u pitanju najniža temperatura.
 
SAD i Kina u Pekingu ove sedmice održavaju pregovore svojih izaslanika za klimu o borbi protiv globalnog zagrevanja.
 
Cela severna hemisfera trenutno se bori sa ekstremnim temperaturama. Nove, rekordno visoke temperature i još jedan udar toplotnog talasa predviđaju se ove nedelje za veći deo Evrope, a zvaničnici uveliko izdaju lekarska upozorenja apelujući na ljude da ne izlaze napolje bez preke potrebe.
 
U Italiji je od juče na snazi crveni meteo alarm za 16 gradova zbog veoma visokih temperatura, dok meteorolozi upozoravaju da će temperature dostići rekordne nivoe širom južne Evrope narednih dana. 
Kako navode, najviša zabeležena temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa registrovana je na Siciliji pre dve godine, i ona bi sada mogla da bude premašena narednih dana, posebno na italijanskom ostrvu Sardinija.
 
Na španskom ostrvu La Parma, koje pripada Kanarskim ostrvima, nadležni su evakuisali 4.000 ljudi zbog šumskog požara, izazvanog visokim temperaturama. Ministar turizma Ektor Gomez naveo je da je angažovano više od 300 vatrogasaca, a za gašenje požara koristi se i devet helikoptera i dva aviona, prenosi AP.
 
Očekuje se da toplotni rekordi tek budu oboreni jer je bi novi anticiklon Haron, koji je juče došao u južnu Evropu sa severa Afrike, mogao da donese temperature iznad 45 stepeni Celzijusa u pojedinim delovima Italije početkom ove nedelje.
  • X

    17.07.2023 11:20
    kerber uzima danak
  • Rale

    17.07.2023 10:58
    A hoćemo Viber, 4G, 5G i ostale gluposti. Čovek se udaljio od prirode, a sad ona samo uzvraća. Ni klima podešena na -10 neće moći da nas spase za par godina.
  • Видоје

    17.07.2023 10:47
    IX круг пакла
    Ко није читао Дантеов пакао, и не мора, сад има прилику да се лично увери како кување у паклу узгледа.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet