Prestao da važi sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, Rusija ga neće produžiti

Sporazum za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora danas je prestao da važi i neće biti produžen jer njegov deo koji se tiče Moskve nije ispunjen, saopštio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.
Prestao da važi sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, Rusija ga neće produžiti
Foto: Pixabay
"Danas je prestao da važi crnomorski sporazum o žitu. Kao što je predsednik Rusije ranije najavio, nakon njegovog isteka 17. jula sporazum neće biti produžen jer deo koji se odnosi na Rusiju do sada nije primenjen", rekao je Peskov.
On je dodao da će se Moskva odmah vratiti primeni crnomorskog sporazuma čim počnu da se ispunjavaju obaveze navedene u memorandumu Rusije i UN o uklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.
Potpisan u julu 2022. u Istanbulu, sporazum kome su posredovale Turska i UN, već je dva puta bio obnovljen. Taj sporazum je prošle godine omogućio da se 33 miliona tona žita izveze preko ukrajinskih luka uprkos sukobu.
  • TwinMos

    17.07.2023 18:46
    Rusija je vec par godina najveci izvoznik psenice na svetu, a ove godine ce oboriti sve rekorde! Ove ostale neka hrani mekdonalds.
  • @2023

    17.07.2023 18:40
    "Bravo" za šta tačno?
    U tako malo reči toliko mnogo psihopatije.
    Tuga od zemlje, eto šta je KGB uradio za 40tak godina od SFRJ pa Srbije.
  • 2023

    17.07.2023 14:08
    Bravo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet