Sve više prevara u EU: Naduvane fakture, utaja carine, krijumčarenje i falsifikovanje

Organizacija Evropske unije za borbu protiv prevara prošle godine je otkrila nepravilnosti u vrednosti od 1,77 milijardi evra, uz povećan broj slučajeva koji su istraživani.
Sve više prevara u EU: Naduvane fakture, utaja carine, krijumčarenje i falsifikovanje
Foto: Pixabay
To se navodi u danas objavljenom izveštaju, prenosi Politiko.
OLAF, koji prati zloupotrebu fondova EU, saopštio je da su vlasti prošle godine prijavile 12.455 slučajeva, što je povećanje od sedam odsto u odnosu na 2021.
Većina od 11.316 slučajeva nisu bila krivična dela, već su se odnosili na nepravilnosti, kao što su loše upravljanje, neuredno vođenje evidencije ili nedovoljnu finansijsku kontrolu.
 
Preostalih 1.139 slučajeva odnosilo se na različite vrste prevara, uključujući tajne dogovore, manipulacije procedurama nabavki, sukobe interesa, naduvane fakture, utaju carina, krijumčarenje i falsifikovanje.
 
Iako je broj slučajeva porastao, iznos novca koji je u pitanju smanjen je za 13 odsto u odnosu na 2021. godinu, što se svodi na "ograničen broj pojedinačnih slučajeva sa velikim finansijskim uticajem“, navodi se u izveštaju.
 
Tokom prošle godine OLAF je zatvorio 256 slučajeva, koji se tiču 625 miliona evra iz fondova EU koji su vraćeni ili je sprečeno da budu potrošeni, a počete su 192 istrage.
 
U isto vreme, Evropsko javno tužilaštvo, zaduženo za krivično gonjenje zločina protiv finansijskih interesa EU, pokrenulo je 865 istraga u vezi sa procenjenom štetom od 9,9 milijardi evra.
 
Današnji izveštaj pokazuje da su 2022. godine, u kontekstu sve većeg broja transakcija, EU i njene članice nastavile da pojačavaju napore da zaštite novac poreskih obveznika, rekao je komesar EU za budžet Johanes Han.
  • Zika zivac

    28.07.2023 09:16
    Kakva fatamorgana ,EU ima mnogo mnogo vise slucajeva,samo sunaivni i bez podrske zglazali.zdravi bili.
  • Kiki

    28.07.2023 07:37
    Oni to kažnjavaju? Kod nas je to standardan način poslovanja države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.