Amerika odbacuje pozive Australije da prekine progon Asanža

Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je pozive australijske vlade da Sjedinjene Države prekinu krivični progon Džulijana Asanža.
Nakon razgovora na visokom nivou u Brisbejnu, koji su mahom bili fokusirani na vojnu saradnju, Blinken je potvrdio da je australijska vlada u više navrata pokrenula taj slučaj i rekao da "razume zabrinutost i stavove Australijanaca".
Međutim, oštro je dodao da je "vrlo važno da naši prijatelji u Australiji shvate zabrinutost Sjedinjenih Država zbog Asanžove navodne uloge u jednom od najvećih kompromitovanja poverljivih podataka u istoriji naše zemlje“.
Asanž je i dalje u zatvoru u Londonu dok se bori protiv izručenja Americi, gde bi se suočio s optužbama u vezi sa objavljivanjem više stotina hiljada procurelih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatskih depeša.
 
Australijska ministarka inostranih poslova Peni Vong na zajedničkoj konferenciji za medije sa Blinkenom potvrdila je da je iznela slučaj američkoj vladi.
 
"Jasno smo izneli svoje stavove da se slučaj Asanža odužio, kao i našu želju da on bude zaključen“, kazala je Vong, prenosi RSE.
 
Ključne najave nakon današnjeg sastanka bile su da će SAD pojačati tempo poseta podmornica na nuklearni pogon Australiji, a Amerika se takođe obavezale da će pomoći Australiji da počne domaću proizvodnju projektila u roku od dve godine.
 
Vong je, međutim, dodala da postoje ograničenja u tome šta se može postići u razgovorima između dve vlade, sve dok se procesi protiv Asanža ne završe.
 
Asanžov brat Gabrijel Šipton naveo je da je sada na premijeru Entoniju Albanezeu da stavove Australije iznese američkom predsedniku tokom predstojeće posete Sjedinjenim Državama.
 
Posle odluke britanskog suda da može biti izručen Americi, Asanž se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, čija presuda se čeka.
  • Realista

    30.07.2023 09:27
    destrukcija
    Velika sramota administracije SAD. Kako to da se nije desilo da su otkriveni tajni dokumenti socijalno pozitivnog karaktera, altruistički, gde se vidi da novac američkog poreskog obveznike odlazi na konstruktivne i blagotvorne akcije prema društvu a ne na čistu vojnu korupciju? Mislim, ni drugi nisu bolji ali ovoliko iživljavanje jedne od najmoćnijih država na svetu prema osobi koja je razotkrila establišment je više nego degutantno i baca negativnu sliku u svetu na vredan i radan američki narod. Nadam se da će se gospodin Asanž nekako izvući i pronaći snage da izdrži sve to.
  • Prsli Klark

    29.07.2023 23:09
    DemoSkratija
    Pa kako to u demokratiji ne moze slobodno da se govori?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet