Litvanija više od 1.000 državljana Rusije i Belorusije proglasila pretnjom po državnu bezbednost

Litvanija je danas proglasila više od hiljadu državljana Rusije i Belorusije koji žive u toj zemlji pretnjom po državnu bezbednost i oduzela im stalne boravišne dozvole.
Litvanija više od 1.000 državljana Rusije i Belorusije proglasila pretnjom po državnu bezbednost
Foto: Beta/AP

Razlog su njihovi stavovi o invaziji Kremlja na Ukrajinu.

Vlada je najpre sprovela anketu i zatražila od Rusa i Belorusa da odgovore na upitnik koji je uključivao pitanja o njihovim stavovima o invaziji Rusije na Ukrajinu i statusu Krima kojeg je Rusija anektiralla 2014. godine.

Uprava za migracije je danas saopštila da je utvrdilo da 910 državljana Belorusije i 254 državljana Rusije koji borave u Litvaniji, predstavljaju pretnju po državnu bezbednost.
 
Prilikom odlučivanja o oduzimanju boravišta Uprava se vodila i time kako su građani odgovorili na upitnik.
 
Prema podacima Uprave za migracije, u Litvaniji boravi više od 58.000 beloruskih državljana i 16.000 ruskih državljana. Od njih se traži da obnavljaju svoje boravišne dozvole svake tri godine.
 
Oni kojima je oduzeta dozvola mogu se žaliti sudu, a oni koji se ne budu žalili, imaće do mesec dana da napuste Litvaniju.
 
U Litvaniji je pet odsto stanovništva ruske nacionalnosti, a od njih nije traženo da popune upitnik.
  • zztop

    04.08.2023 21:36
    U srbiji će biti obratno , proterat će ruse jel se protive ratu u ukrajini, a sve po nalogu baćuške vulina ...
  • Radojka

    04.08.2023 20:49
    Igra
    Samo se vi igrajte...Rus vas oslobodio 1945 a ceo rat ste proveli u braku sa Nemcima o za njihov racum pobili i pobacali Jevreja na desetine hiljada!
  • zig hajl

    04.08.2023 14:30
    Samo upitnik? a traka na rukav ništa, pih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet