Papa upozorava na potencijalnu opasnost veštačke inteligencije

Rimokatolički poglavar, papa Franja, pozvao je da svet razmisli o potencijalnim opasnostima od veštačke inteligencije, ukazujući na njene "remetilačke mogućnosti i ambivalentne učinke".
Papa upozorava na potencijalnu opasnost veštačke inteligencije
Foto: Beta/AP

Osamdesetšestogodišnji papa koji je ranije rekao da ne zna da koristi kompjuter, na opasnost od veštačke inteligencije je upozorio u poruci za sledeći Svetski dan mira Katoličke crkve, koji pada na Novu godinu, prenosi Rojters navodeći da je uobičajeno da Vatikan tu poruku objavljuje unapred.

"Papa podseća na potrebu da budemo budni i da radimo kako se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorenila u proizvodnji i upotrebi takvih uređaja, nauštrb najosetljivijih i najisključenijih", navodi se u poruci.

Dodaje se da "hitna potreba da se koncept i upotreba veštačke inteligencije usmeri na odgovoran način, kako bi bila u službi čovečanstva, zahteva da se etičko promišljanje proširi na sferu obrazovanja i prava".
 
Papa Franja je još 2015. godine rekao da je "katastrofa" sa tehnologijom, ali je ipak internet, društvene mreže i SMS poruke nazvao "božjim darom", pod uslovom da se mudro koriste.
 
Vatikan je 2020. udružio snage s tehnološkim divovima Majkrosoftom (Microsoft) i IBM-om da bi podstakao etički razvoj veštačke inteligencije i pozvao na regulaciju nametljivih tehnologija kao što je prepoznavanje lica, navodi Rojters.
  • Zemlja čudesa

    08.08.2023 22:15
    Panika?
    Čovek shvata problem - ako neko propusti Stari Zavet i Novi Zavet kroz AI ostaje mu samo da ugasi firmu.
  • Iva

    08.08.2023 16:54
    A papa se razume u AI k'o Marica u krivi..
  • Realista

    08.08.2023 16:45
    Bleban
    E, kad nam je on rek'o, to je to...AI je zlo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet