Sudan: Štrajk lekara i osoblja, užasni uslovi za rad, kasne plate

Sudanski lekari štrajkuju zbog plata i loših uslova rada dok se nastavljaju borbe vojske i rivalskih Snaga za brzu podršku (RSF), javlja Bi-Bi-Si.
Sudan: Štrajk lekara i osoblja, užasni uslovi za rad, kasne plate
Foto: Beta/AP

Lekari kažu da štrajkuju zbog nedostatka adekvatnog medicinskog prevoza pacijenata, malog broja medicinskog osoblja, kašnjenja novčanih isplata i više od 10 meseci, kao i užasnih uslova rada u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Medicinski radnici u državi Severni Kordofan štrajkuju već pet dana tražeći isplatu novčane nadoknade.

Štrajkom u bolnici El-Obajed obuhvaćeni su svi urgentni i traumatski centri, dok centri za dijalizu, ginekološke i akušerske ustanove još delimično funkcionišu.
 
Doktorka Nazifa Avad Alah kaže da je ovo bilo poslednje sredstvo za lekare posle 12 sastanaka s vlastima na kojima za dva meseca nisu uspeli da postignu dogovor.
 
"Takođe smo pozvali da se obezbede odgovarajući radni uslovi za lekare, s obzirom da su bolnice u veoma lošem stanju", dodao je drugi sudanski lekar koji takođe štrajkuje.
 
Istovremeno borbe se nastavljaju u glavnom gradu Sudana, Kartumu, kao i u susednim gradovima Omdurmanu i Bahri uprkos međunarodnom posredovanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.