Evropska komisija i Rumunija plaćaće vlasnicima šuma - ako ne poseku stabla

Evropska komisija odobrila je rumunsku šemu od 200 miliona evra za kompenzacije vlasnicima šuma koji ne poseku drveće zbog ekoloških zahteva.
Evropska komisija i Rumunija plaćaće vlasnicima šuma - ako ne poseku stabla
Foto: Pixabay

U okviru šeme, koja će se primenjivati do kraja 2027, pomoć će ići privatnim vlasnicima šuma u vidu direktnih subvencija, saopštila je Komisija koja je saglasnost dala na osnovu pravila o državnoj pomoći.

"Cilj šeme je da se zaustavi i preokrene trend gubitka biodiverziteta, unaprede usluge u oblasti ekosistema i očuvaju staništa i pejzaži", navela je Komisija u saopštenju.

Dodaje se da Komisija smatra da je "šema bila neophodna i odgovarajuća za podršku sektoru šumarstva".
 
Briselski Politiko piše da je Rumunija pod pritiskom EU da suzbije nelegalnu seču šume, što je problem s kojim se ta zemlja godinama bori.
 
Evropska komisija je 2020. pokrenula prekršajni postupak protiv Rumunije zato što nije zaštitila šume iz mreže zaštićenih područja EU Natura 2000 i zaustavila ilegalnu seču drveća.
 
Uzastopne rumunske vlade uvodile su mere za borbu protiv ilegalne seče, uključujući sistem obaveznog praćenja i posebnu kancelariju tužilaštva i policije za organizovani kriminal u vezi sa sečom šume.
 
Grupe za zaštitu životne sredine ocenjuju da te mere nisu bilo dovoljno efikasne i kažu da se ilegalna seča i dalje sprovodi u starim, zaštićenim šumama koje su veoma važne zbog uklanjanja ugljenika.
 
U maju je grupa evroposlanika bila u Rumuniji kako bi ustanovila koliko je zemlja napredovala sa rešavanjem problema nelegalne seče. Njihov izveštaj se očekuje narednih meseci.
  • G pen

    11.08.2023 15:57
    Za to vreme u sprdiji, pardon Srbiji.... Ipak nisam pogresio.
  • Ranko

    11.08.2023 14:34
    Ranko
    Nisu Rumuni dzaba napisali: Nismo mi Srbi! Idite malo do Rumunije da vidite kako oni zive a kako mi prezivljavamo u Siromastvu!!!
  • Talac

    11.08.2023 13:22
    Koliko smo mi daleko, čak i od takve Rumunije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.