Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika zbog neizvršavanja Šmitovih odluka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, pišu sarajevski mediji.
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika zbog neizvršavanja Šmitovih odluka
Foto: 021.rs

Razlog podizanja optužnice je, kako se navodi, neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita po novom članu Krivičnog zakona, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Dodik je, naime, potpisao nedavno Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.
 
Opužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.
 
Nešić: Optužnica protiv Dodika i Lukića je optužnica protiv svih nas
 
Predsednik DNS Nenad Nešić izjavio je danas da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića optužnica protiv svih koji, kako je naveo, volimo i branimo Republiku Srpsku.
 
Nešić kaže da je ovo prilika da pravosuđe BiH pokaže da je ovo potpuno politički montiran proces.

"Kristijan Šmit nema legalitet i legitimitet. Optužnica protiv Dodika i Lukića nije optužnica samo protiv njih dvojice, nego protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku, nas koji poštujemo Ustav BiH", naveo je Nešić, prenela je RTRS.

  • Ana

    11.08.2023 18:56
    Samo prdekana
    Dodika spasava!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.