U Jordanu zatvor za onlajn postove koji štete moralu, veri i jedinstvu, nema anonimnosti na netu

Kralj Jordana Abdulah Drugi je potpisao zakon za kažnjavanje onlajn govora koji se smatra štetnim za nacionalno jedinstvo, javila je jordanska novinska agencija.
U Jordanu zatvor za onlajn postove koji štete moralu, veri i jedinstvu, nema anonimnosti na netu
Foto: Beta/AP
Oganizacija za ljudska prava kađu da je to obračun sa slobodom govora dok cenzura jača.
Predviđeno je da se određeni postovi na internetu kažnjavaju zatvorskom kaznom od nekoliko meseci i novčano.
Kažnjavaće se "promovisanje, podsticanje i pomaganje nemorala", izražavanje "prezira prema religiji" i "podrivanje nacionalnog jedinstva". Objavljivanje imena ili fotografija policajaca će se takođe kažnjavati.
 
Uz to je zabranjena anonimnost na mreži.
 
Zakon stupa na snagu mesec dana posle objavljivanja u Službenom listu Al-Rai što se očekuje danas.
 
Taj zakon je donji dom parlamenta Jordana izglasao u julu, a gornji dom, Senat, u utorak pošto je izmenjen da bi se omogućilo da sudije biraju između izricanja zatvorske i novčane kazne, umesto da ih kombinuju, javila je državna novinska agencija.
 
Poslanici većine su ocenili da je izmena zakona o sajber kriminalu iz 2015. godine neophodna da bi se kaznili ucenjivači i onlajn napadači.
 
Opozicioni poslanici i organizacije za ljudska prava su, međutim, upozorili da će novi zakon proširiti državnu kontrolu nad društvenim mrežama, omesti slobodan pristup informacijama i kažnjavati kritiku vlasti.
 
Koalicija 14 organizacija za ljudska prava, uključujući "Human Rights Watch" je zakon nazvala "drakonskim" i navela da neprecizne odredbe otvaraju vrata izvršnoj vlasti da kažnjava "ostvarivanje prava na slobodu govora, primoravanjem sudija da kazne građane".
 
Predsednik Udruženja novinara je takođe upozorio na kršenje slobode štampe i govora.
 
Novi zakon dolazi poosle niza napada na slobodu izražavanja u Jordanu, ključnom savezniku SAD koji se smatra izvorom stabilnosti na nemirnom Bliskom istoku.
U izveštaju HRW iz prošle godine je navedeno da vlasti sve više gone demonstrante i novinare u "sistematskoj kampanji da utišaju mirno protivljenje i glasove kritičara".
 
Svu vlast u Jordanu ima kralj koji postavlja i smenjuje vlade. Parlament to prihvata zbog izbornog sistema koji obeshrabruje osnivanje jakih političkih partija.
 
Abdulah Drugi je više puta obećavao da će liberalizovati politički sistem, ali je odustao zbog straha da bi izgubio kontrolu zbog jačanja islamista.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet