VIDEO: Gradonačelnik Banjaluke sa građanima sprečava deložaciju, dovezao vatrogasni kamion

Oko 100 građana i zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka okupilo se na protestu na Staroj autobuskoj stanici, atraktivnom zemljištu u centru grada.
Okupljeni pokušavaju da spreče drugu deložaciju i izvršenje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je odlučio u korist firme Autoprevoz čiji su predstavnici sa sudskom policijom došli na izvršenje presude.
Na terenu je prisutan i veliki broj policajaca koji je sprečio gradonačelnika Draško Stanivuković i građane koji su nameravali šetnjom da spreče izvršenje presude kojom grad ostaje bez atraktivnog zemljišta.
U jednom trenutku je gradonačelnik dovezao vatrogasni kamion kako bi blokirao deložaciju.
 
 
Ovo je drugi pokušaj deložacije, prvi je odložen nakon okupljanja građana.
 
Stanivuković okupljenima koji i dalje čekaju epilog obratio se rečima da mu se čini da Autoprevoz nema nameru da odustane, ali takođe je naglasio da ni on neće odustati, kao i da je spreman da deo kabineta preseli na otvoreno.
 
 
Ovaj višegodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zameni iz 1979. godine. Okružni privredni sud je taj zahtev odbacio i presudio u korist "Autoprevoza", a Viši privredni sud je nakon toga doneo odluku u korist Grada Banjaluka. Konačnu reč dao je Ustavni sud BiH koji je početkom 2020. godine, kada je presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada "Autoprevozu".
  • /

    15.08.2023 19:44
    /
    da nisu mutili ne bi sada protestvovali
  • Dule

    15.08.2023 19:39
    Ovako to izgleda kada se forsira decentralizacija i višepartijsko učestvovanje. Malo više boli, ali barem bolje za dobrobit svih nas da se bunimo s vremena na vreme. Ovako treba stalno da bude, malo više svađa na relaciji hijerarhija samouprave, a malo manje na međuetničkoj relaciji.
  • Ssy

    15.08.2023 18:31
    Ima ih raznih
    Stanivuković je neuporedivo bolji od šušnice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet