Muslimani u Pakistanu zapalili nekoliko kuća i crkava zbog navoda o skrnavljenju Kurana

Muslimani u istočnom Pakistanu zapalili su nekoliko crkava i oštetili nekoliko kuća, uključujući i kuću jednog hrišćanina koji je navodno oskrnavio Kuran.

Za sada nije poznato ima li žrtava.

Napadi u Jaranvali, u okrugu Faisalabad u provinciji Pendžab, izbili su pošto su neki tamošnji muslimani žive tvrdili da su videli meštanina, hrišćanina Raju Amira i njegovog prijatelja kako cepaju stranice iz Kurana i bacaju ih, a na drugim stranicama svete islamske knjige ispisuju uvrede.

Šef policije Rizvan Kan je rekao da je to razbesnelo lokalne muslimane: okupila se masa i krenula u napad na više crkava i nekoliko hrišćanskih kuća, u kojima su zapalili šta su našli.
 
Deo hrišćana je pobegao pomahnitaloj masi.
 
Policija je na kraju intervenisala pucajući u vazduh i vitlajući pendrecima, a napadače je rasterala tek uz pomoć muslimanskih sveštenika i starešina.
 
Desetine izgrednika su uhapšene, a vlasti su saopštile da je u toku racija radi nalaženja svih počinilaca.
 
Šef policije Bilal Mehmud rekao je novinarima da je u toku potraga i za hrišćaninom Amirom, koji se sakrio od prgonitelja, i dodao da će on biti pritvoren bude li utvrđeno da je stvarno oskrnavio Kuran.
 
Na video snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da nekoliko policajaca  gleda razbijanje i paljenje ne reagujući.
 
Snimljen je i čovek koji se popeo na krov crkve i oborio čelični krst udarajuči ga čekićem, dok masa kliče.
Halid Muktar, lokalni sveštenik, rekao je da je pobegla većina hrišćana koji tu žive, a da je njegova kuća spaljena.
 
Mukhtar je rekao da u Jaranvali postoji 17 crkava i veruje da je većina napadnuta, ali vlasti nisu iznele broj.
 
Delegacija muslimanskih sveštenika stigla je u Jaranvalu iz grada Lahorea da izrazi solidarnost s hrišćanima.
 
Optužbe za bogohuljenje su uobičajene u Pakistanu po čijim zakonima svako ko bude proglašen krivim za uvredu islama ili islamskih verskih ličnosti može biti osuđen na smrt.
 
Često sama takva optužba može da izazove nerede i podstakne masu na nasilje, linč i ubistva.
 
Pre 14 godina, masa je spalila 60 kuća i ubila šest hrišćana u okrugu Gojra u Pendžabu, pošto ih je optužila da vređaju islam.
  • pismen

    17.08.2023 08:58
    zamisli...
    zamisli koliko neko terba da bude ..., previse cak i za muslimanske vernike, da poveruje u "pošto su neki tamošnji muslimani žive tvrdili da su videli meštanina, hrišćanina Raju Amira i njegovog prijatelja kako cepaju stranice iz Kurana i bacaju ih, a na drugim stranicama svete islamske knjige ispisuju uvrede." neki tamosnji lokalni lazovi i koljaci su videli....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet