Poljska usvojila akt: Strane kritike su zvaničan napad na državu, Nemačka nema pravo da deli lekcije

Poljska vlast upravo je usvojila akt koji stranu kritiku posmatra kao - napad na državu.
Poljska usvojila akt: Strane kritike su zvaničan napad na državu, Nemačka nema pravo da deli lekcije
Foto: Beta/AP

Glasovima vladajuće koalicije na čelu sa strankom Pravo i Pravda (PiS) Sejm poljskog parlamenta usvojio je deklaraciju po kojoj su bilo kakve kritike poljskih vlasti i vladajuće stranke iz inostranstva mešanje u izborni proces i neprijateljski čin protiv cele Poljske.

Prema toj deklaraciji, svaka inostrana kritika tumačiće se kao strano mešanje u poljske izbore i gledaće se na to kao na neprijateljski napad na poljsku državu.

U preambuli se kao povod za takvu deklaraciju, za koju su glasala 234 poslanika od 460 koliko ima donji dom poljskog poljskog parlamenta a opozicija osudila, uzima izjava predsednika Evropske narodne partije, igrom slučaja Nemca, Manfreda Vebera.
 
Veber je rekao da evropske liberalne stranke ne mogu da sarađuju sa nacionalističkim radikalnim strankama i ekstremistima poput nemačke AfD, francuskih nacionalista ili poljske vladajuće PiS.
 
"Zalažemo sa za kurs koji isključuje radikale. AfD, Le Pen to su naši politički protivnici. Formulisao sam tri uslova bilo kakve saradnje, a to su proevropska orijentacija, podrška Ukrajini i poštovanje pravne države", kazao je šef Evropske narodne partije u intervjuu nemačkim medijima krajem juna.
 
Veber je u ime evropskih narodnih partija kazao da se na taj način diže vatrena brana protiv poljske vladajuće stranke PiS koja sistematski napada pravnu državu i guši slobodne medije, a da su poljski liberali jedina snaga koja može da zameni PiS na vlasti i povede Poljsku natrag u Evropu.
 
U jeku žučne kampanje pred poljske parlamentarne izbore 15. oktobra zvaničnici PiS i provladini mediji preneli su kao da je to Veber izjavio u ime Nemačke, a reč protivnik preveli su kao neprijatelj, premijer Poljske Mateuš Moravjecki počeo je da govori o Grupi Vebera, poput Grupe Vagnera, ruske plaćeničke vojske i pozvao je javno Vebera na debatu.
 
Veber je to odbio jer nije njegovo da se meša i ukazao da u Poljskoj liberale predstavlja Građanska platforma, bivšeg poljskog premijera, kasnije predsednika Evropska saveta pa Evropske narodne partije, sada lidera opozicije Donalda Tuska te da premijer Moravjecki može u debatu s njim.
 
"Militantni jezik deklaracija političara koji sebe postavljaju kao uzor Evropljana i uzurpatorska priroda ambicija da se poljska politička scena oblikuje preko spoljnih faktora tretira se kao nedopustivo mešanje u izborni proces, suprotan evropskim principima demokratije i nacionalnog suvereniteta", stoji povodom Vberove kritike u deklaraciji.
 
U deklaraciji je optužena Nemačka kao država da njeni političari nemaju prava da dele lekcije drugima pošto je tamo navodno demokratija došla samo kao rezultat mirovnih pregovora posle Prvo svetskog rata, a kasnije su je uveli saveznici posle poraza Nemačke u Drugom svetskom ratu, koji je sama izazvala.
 
Poljska opozicija je optužila vladajuću stranku da sramno upreže Sejm, najviši organ zakonodavne vlasti da glasa o tričariji koju je rekao neki strani političar u nekom intervju.
 
"Ta deklaracija je jednostavno sramna. Mi u reakciji na nekog političara govorimo o čitavoj državi, a ne o tom političaru", kazao je poslanik Slavomir Nitras iz opozicione Građanske koalicije.
 
Zloupotrebu Sejma za predizbornu kampanju kritikovala je i opoziciona radikalna desnica, kada je Kristijan Kaminjski iz Konfederacije upozorio da deklaracija Sejma povodom izjave stranog političara u rangu evroposlanika umanjuje značaj Sejma.

Pored izazivanja straha od izbeglica sa Bliskog istoka i iz Azije i Afrike, antinemačka karta i pokušaj da se lider opozicije Tusk prikaže kao poslušnik Berlina koji će prodati Poljsku i Poljake, glavni su stožeri predizborne kampanje PiS Jaroslava Kačinjskog, koji je Tuska nazvao otelotvorenjem zla.

  • Rodjo

    18.08.2023 12:56
    Ala
    su se "uspuntali" ovi Poljaci, sada dele lekcije i Nemcima ! Stite ih Ameri,i sad se .urce,necete ni vi daleko stici
  • botina

    18.08.2023 12:09
    Vreme je
    Vreme je da nemci i rusi ponovo podele poljsku. Ovi su opet umislili da su bitni.
  • Vule

    18.08.2023 11:13
    I sto bi oni trpeli da ih nemci kritikuju, organizuju svoju zemlju kako vole

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet