Prva tropska oluja posle 84 godine stiže u Kaliforniju, sve ekipe u pripravnosti

Stanovnici jugozapada Sjedinjenih Američkih Država pripremaju se za obilne kiše i potencijalno katastrofalne poplave jer se očekuje da će uragan Hilari pogoditi tu oblast.
Prva tropska oluja posle 84 godine stiže u Kaliforniju, sve ekipe u pripravnosti
Foto: Pixabay

Tropska oluja će početi u nedelju, 20. avgusta i trajati do sledeće sedmice, prenose američki mediji.

Hilari, uragan 4. kategorije, približava se obali meksičkog poluostrva Baha Kalifornija s vetrovima brzine od 209 kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane. 
Očekuje se da će jezgro uragana večeras proći blizu tog poluostrva i zatim oslabiti u tropsku oluju dok dolazi u SAD i južnu Kaliforniju, prenosi CNN.
 
Ovo je prvo upozorenje na tropsku oluju u Kaliforniji u poslednje 84 godine. Kako Hilari napreduje, na jugozapadu se predviđaju obilne padavine do početka sledeće sedmice, a najintenzivnije bi trebalo da budu u nedelju i ponedeljak.
 
Oluja bi mogla doneti količinu kiše u neke delove Kalifornije, Nevade i Arizone koja inače padne za godinu dana.
 
Nacionalni centar za uragane je upozorio da će jaki vetrovi i kiša početi znatno pre nego što Hilari pogodi Kaliforniju.
 
U iščekivanju oluje zvaničnici širom regije počeli su da se pripremaju , javlja CNN.
 
Guverner Nevade Džo Lombardo najavio je da će 100 vojnika Nacionalne garde biti raspoređeno u južnu Nevadu, koja bi mogla biti pogođena značajnim poplavama.
 
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je na pres konferenciji da je Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama rasporedila osoblje i zalihe za odgovor u južnoj Kaliforniji i drugim delovima regije. 
 
Ako Hilari stigne u Kaliforniju kao tropska oluja, to će biti prva takva oluja u toj saveznoj državi za gotovo 84 godine, prema podacima Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.
Zbog značajne pretnje država je pripremila timove za spašavanje iz vode. 
 
Kancelarija guvernera Kalifornije Gavina Njusoma saopštila je da je osoblje kalifornijske nacionalne garde spremno i opremljeno za borbu protiv poplava.
 
Ekipe za održavanje autoputeva takođe će biti angažovane danonoćno kako bi pomogle u slučaju potrebe.
  • Lala

    19.08.2023 17:41
    Hehe
    Skoro ko kod nas. Organizacija na nivou

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.