Analitičari o Prigožinu: Izgleda da je platio cenu, pobunom u junu je prešao granicu

Mnogi stručnjaci su protekla dva meseca spekulisali koliko dugo Prigožin može da preživi nakon neuspele pobune njegove Vagnerove grupe u junu.
To za BBC navodi zamenica direktora Programa za Rusiju i Evroaziju u Četam Hausu, Orisija Lucevič.
"Jasno je da je bio izdajnik. Izgleda da je platio cenu za to", rekla je ona za BBC.
Lucevič je rekala da Prigožin i oni koji ga podržavaju, uključujući ljude iz bezbednosnih službi i vojne obaveštajne službe, žele "drugačiju putanju" za rat u Ukrajini od ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih saveznika.
 
"Jasno je da Putin nije siguran u svojoj poziciji, jer Rusija nosi velike gubitke", rekla je ona, dodajući da je Prigožin mogao da ga izazove.
 
Bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil je rekao da je ovakav incident bio "neizbežan".
 
"Veoma je zanimljivo šta je radio od 24. juna kada se desila ova pobuna, i mislim da je prešao granicu", rekao je Kristofer Stil za Skaj njuz.
Vođa ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin bio je na listi putnika poslovnog aviona koji se danas srušio na letu od Moskve do Sankt Peterburga, saopštile su ruske vlasti.
 
Ruski zvaničnici su saopštili da je poginulo svih 10 putnika aviona, ali trenutno nije izvesno da se Prigožin ukrcao na let, prenose svetski mediji.
 
Mediji navode da je avion koji se srušio bio u vlasništvu 62-godišnjeg Prigožina, čija je paravojna grupa do junske pobune imala važnu ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine.
 
Avion sa tri pilota i sedam putnika srušio se u Tverskoj oblasti, na oko 100 kilometara severno od Moskve, naveli su zvaničnici koje je citirala ruska državna agencija TASS.
  • I sad

    24.08.2023 08:43
    'ajd' ti budi putinov veliki "prijatelj"...jel' ima dobrovoljaca, mesto je upražnjeno, požurite sa prijavama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).