Bivšoj crnogorskoj ministarki Jovani Marović zabranjen ulazak u Srbiju

Jovana Marović, bivša potpredsednica Vlade Crne Gore i ministarka u kabinetu Dritana Abazovića, potvrdila je da joj još uvek nije vraćen pasoš nakon što joj je odbijen ulazak u Srbiju.
Marović će najverovatnije morati da prenoći na beogradskom aerodromu. Ona je napustila Vladu zbog neslaganja sa politikom Abazovića, posebno po pitanju Otvorenog Balkana, čemu se snažno protivila.
Nakon što je javno objavljeno da joj je zabranjen ulazak u Srbiju, niko od predstavnika crnogorskih vlasti se nije javno oglasio.
U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da je Marović u 17 časova pokušala da uđe u Srbiju na graničnom prelazu Surčin - Beograd, ali da je njen ulazak odbijen jer to zahtevaju razlozi zaštite bezbednosti Srbije i njenih građana.
 
Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovao je na Vladu Crne Gore i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, koji je i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova, da hitno reaguju kako bi se Jovani Marović, državljanki Crne Gore, vratila lična dokumenta i omogućio povratak u Crnu Goru prvim avionom.
 
"Takođe, očekujemo da Vlada i MVP upute protestnu notu Vladi Srbije zbog ovakvog postupanja prema Marović i da traže spisak svih državljana Crne Gore kojima je po istom osnovu zabranjen ulazak u Srbiju", poručuju iz CGO.
 
Iz CGO su poručili da je jasno da se na ovaj način Jovana Marović kažnjava zbog javno izražene kritike predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Branislav Radulović, kopredsednik Igmanske inicijative za Crnu Goru je kazao da je zabrana za Marović kruna "Otvorenog Balkana" i domet te inicijative.
Obrazloženje dato Jovani Marović je da je to učinjeno zbog "zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana".
 
"S obzirom na to da je svrha njenog dolaska bila učešće u jednoj od diskusija u regionalnoj letnjoj školi, jasno je da je zvanično obrazloženje čist cinizam. Pravi razlog za zabranu njenog ulaska leži u njenim javno izrečenim stavovima i prisustvu na protestima protiv nasilja", navedeno je u saopštenju.
 
Organizacija Ministarstvo prostora "osuđuje taj postupak Ministarstva unutrašnjih poslova, metastazirajuće suzbijanje slobode mišljenja, ograničavanje slobode kretanja i maltretiranja ljudi isključivo zbog drugačijih stavova".
 
"Jasno je da takvi postupci samo vode daljim tenzijama u društvu i nemogućnosti da se uspostavi poverenje i produktivna saradnja u regionu koja bi doprinela boljitku svih građana", naglašeno je u saopštenju.
  • Милан

    24.08.2023 14:09
    Подржавам.
    На жалост, постоји много криминалаца који долазе из ЦГ и шпартају Србијом како им се ћефне. Волео би да се и њима затворе врата.
  • Br

    24.08.2023 08:25
    Konačno.
  • 9

    24.08.2023 08:02
    Jedna žena
    Čega se to boji Apsolutni Vladar praznoglavaca ?
    A vidimo i da botine imaju klizno radno vreme te
    u JP sada stižu zorom da ih vrućina ne ubije jer
    više ne daju za remont klima u službenim kolima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet