Severna Koreja ponovo pokušala da lansira špijunski satelit, oglašena uzbuna u Japanu

Severna Koreja je po svemu sudeći lansirala svemirsku raketu, saopštila je vojska Južne Koreje.
Severna Koreja ponovo pokušala da lansira špijunski satelit, oglašena uzbuna u Japanu
Foto: Beta/AP
To je drugi takav pokušaj zvaničnog Pjongjanga nakon neuspešnog pokušaja lansiranja u maju ove godine.
Severna Koreja, koja poseduje nuklearno naoružanje, nastoji da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit u Zemljinu orbitu kako bi nadzirala aktivnosti SAD i južnokorejskih oružanih snaga, navodi Rojters.
Lansiranje je izazvalo hitno upozorenje preko sistema za uzbunjivanje u Japanu izdato nešto pre četiri sata po lokalnom vremenu, uz poruku stanovnicima najjužnije prefekture Okinave da se sklone u zatvoreni prostor.
 
Otprilike 20 minuta nakon upozorenja, Vlada Japana je izdala obaveštenje da je severnokorejski projektil odleteo prema Tihom okeanu i da se ukida hitna situacija.
 
"Snažno ćemo protestovati protiv Severne Koreje i najjače je osuditi", rekao je na konferenciji za novinare sekretar japanske Vlade Hirokazu Macuno, istakavši da je lansiranje severnokorejske rakete ponovo bilo pretnja regionalnoj bezbednosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet