Crveni krst dobija 120 zlatnih poluga ostavljenih u vozu u Švajcarskoj

Misteriozno blago sa 120 zlatnih poluga pronađeno u švajcarskom vozu, čijeg vlasnika je policija uzalud tražila gotovo četiri godine, biće predati Međunarodnom odboru Crvenog krsta.
Crveni krst dobija 120 zlatnih poluga ostavljenih u vozu u Švajcarskoj
Foto: Pixabay
U oktobru 2019. kondukter je u vozu između Sen Galena i Lucerna pronašao kesu u kojoj je bio beli paket s natpisom "pošiljka vrednih predmeta Crvenom krstu", a u kutiji 3,7 kg zlata u obliku 120 manjih zlatnih poluga.
Zlato čistoće 999,9 odsto prodavalo se u četvrtak za oko 56.000 evra za kilogram. Dakle, "blago" koje još nije predato Crvenom krstu vredi oko 210.000 evra. Nakon duge istrage vlasti nisu uspele da pronađu vlasnika niti da povežu poluge s nekim kaznenim delom.
"Budući da je zlato bilo u paketu adresiranom na Crveni krst, možemo pretpostaviti da je nepoznati vlasnik hteo da preda zlato toj organizaciji. Zbog toga će pronađeni paket biti uručen Crvenom krstu", stoji u saopštenju vlasti. 
 
U odgovoru na upit AFP-a, Međunarodni odbor Crvenog krsta je rekao da će prihvatiti vredan poklon jer je nakon policijske istrage uveren da nije ukraden.
 
Poklon stiže u pravi čas jer je Crveni krst u vrlo teškoj finansijskoj situaciji zbog rasta troškova povezanih s inflacijom i manje velikodušnosti donatora koji su se okrenuli Ukrajini. Crveni krst je zbog finansijskih teškoća doneo drastičan plan smanjenja troškova vredan više stotina miliona švajcarskih franaka, a pre svega će smanjiti brojnost svog osoblja. Od 350 kancelarija, koliko organizacija ima širom sveta, 26 će biti zatvoreno, a druge će raditi sa znatno manjim sredstvima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.