Mladiću u Ugandi preti smrtna kazna zbog "teške homoseksualnosti"

Dvadesetogodišnji mladić postao je prvi Uganđanin koji je optužen za "tešku homoseksualnost", krivično delo koje se u toj zemlji kažnjava smrću prema nedavno usvojenom zakonu.
Mladiću u Ugandi preti smrtna kazna zbog "teške homoseksualnosti"
Foto: Beta/AP
On je optužen da je "izvršio nezakoniti polni odnos" sa 41-godišnjim muškarcem, ali u optužnici nije objašnjeno zašto se delo smatra teškim, prenosi Rojters.
Iz tužilaštva za britansku agenciju nisu naveli dodatne detalje o slučaju, ali je portparolka Žaklin Okui rekla da ne zna da je neko ranije optužen za "tešku homoseksualnost".
Uganda nije nikog pogubila već dve decenije, ali smrtna kazna nije ukinuta.
 
Predsednik Joveri Museveni zapretio je 2018. godine da će nastaviti pogubljenja kako bi zaustavio talas zločina u zemlji.
 
Vlasti Ugande su u maju donele jedan od najstrožih zakona na svetu koji je usmeren protiv LGBT zajednice, a propisana je kazna doživotnog zatvora za istopolne odnose.
 
Smrtna kazna se može primeniti u slučajevima koji se smatraju "otežavajućim", uključujući ponovljena krivična dela i istopolni odnos sa maloletnikom, starijom osobom ili osobom sa invaliditetom. 
  • Marko

    30.08.2023 13:46
    @w/e
    Znači da su nacisti ubijali Jevreje samo u okviru Nemačke to bi bilo u redu jer njihova zemlja njihova pravila? Majko mila, šta ljudi pišu, kakva polupanost mozga.
  • w/e

    30.08.2023 06:47
    pa sta
    Njihova zemlja, njihova pravila. Barem su transparentni.
    Na zapadu se propagiraju demokratija i sloboda govora, pa hapse novinare. Koliko godina je Assange u zatvoru i koliko mu se za to vreme pogorsalo zdravlje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.