Raste broj "slapp tužbi" u Evropi, Srbija na 10. mestu

U Evropi se povećava broj slučajeva takozvanih "slapp" tužbi, čija je svrha da političari i kompanije zaplaše nezavisne novinare, aktiviste, nevladine organizacije i kritički nastrojene intelektualce.
Raste broj "slapp tužbi" u Evropi, Srbija na 10. mestu
Foto: 021.rs

Najveći broj takvih tužbi podnosi se u Poljskoj, dok je Srbija na 10. mestu od 35 posmatranih evropskih država, pišu portali VOICE i Autonomija.

"Slapp" (Strategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno strateške tužbe protiv javnog istupanja, označavaju tužbe koje su usmerene kao pritisak na medije i pojedince da bi ih odvratili od kritičkog istupanja.
Cilj tužioca nije da dobije obeštećenje i pravdu na sudu već da zaplaši tuženog i izloži ga trošku dok ne odustane od daljeg pisanja i izveštavanja.
 
Na meti "slapp" tužbi su najčešće novinari, medijske organizacije, urednici, aktivisti i nevladine organizacije, a najčešće ih pokreću kompanije i političari.
 
U 2022. godini u Evropi je zabeleženo 570 slučajeva "slapp" tužbi, a u ovoj godini do sada je već bilo 820 slučajeva prema podacima CASE koalicije, mreže organizacija koja od 2019. godine sarađuje sa Amsterdamskim pravnim klinikama s ciljem da evidentira i analizira "slapp" slučajeve širom Evrope, navode VOICE i Autonomija.
 
U Evropskoj uniji na vrhu je Poljska sa 128 "slapp" tužbi, nakon čega slede Malta sa 88 i Francuska sa 76.
 
"Slapp tužbe zapravo predstavljaju zabrinjavajuću pretnju demokratiji širom Evrope", naveli su iz CASE koalicije.
 
U Srbiji je u poslednjih godinu dana zabeleženo 28 "slapp" tužbi, a ispred nje u regionu su Hrvatska sa 54 slučaja, Bosna i Hercegovina sa 43, kao i Slovenija sa 42.
 
U Severnoj Makedoniji registrovano je pet slučajeva, dok jedino u Crnoj Gori nema registrovanih takvih tužbi, navodi Autonomija.
 
Istraživačica na Evropskom univerzitetskom institutu EUI (European University Institute) Paulina Milevska iz Poljske kazala je da u toj zemlji vladajuća partija koristi "slapp" tužbe protiv nezavisnih medija i aktivista, kao i svih koji iznose drugačije mišljenje i kritike na račun vlasti.
 
Prema njenim rečima, u Poljskoj i Mađarskoj "slapp" tužbe vlasti koriste kao metod za uništavanje nezavisnih medija.
 
Milevska je za VOICE i Autonomiju kazala da najveći poljski dnevni list "Gazeta Viborča" ima trenutno preko 90 "slapp" tužbi pokrenutih od strane Ministarstva pravde, zamenika premijera Jaroslava Kačinjskog i funkcionera vladajuće partije Pravo i Pravda, čiji je Kačinjski lider.
 
Navela je da je i veliki broj "slapp" postupaka protiv aktivista, a jedan od najpoznatijih slučajeva bio je “Atlas mržnje“, mreža za podršku LGBTQ, koja je bila izložena velikom broju "slapp" tužbi.
 
U tekstu se navodi da, prema direktivi na kojoj EU radi, u budućnosti će možda sudovi odmah odbacivati "slapp" tužbe, ali dok ta direktiva ne stupi na snagu, proći će bar još nekoliko godina.
  • S56

    03.09.2023 07:09
    Poštenja nigde
    SLAPP=Sloboda Lopovima A Pritvor Poštenima.
  • zztop

    02.09.2023 21:28
    U srbiji se efikasnije obračunava sa novinarima i ostalim slobodomislećim ljudima preko režimskih tabloida i tv kuća...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.