VIDEO: Snažan zemljotres u Maroku, poginulo više od 600 ljudi, oštećena istorijska zdanja

Marokanska televizija javila je danas da su u zemljotresu koji se dogodio u blizini Marakeša poginule 632 osobe, a najmanje 329 je povređeno.
VIDEO: Snažan zemljotres u Maroku, poginulo više od 600 ljudi, oštećena istorijska zdanja
Foto: Beta/AP
Kako piše BBC, stanovnici Marakeša prenose da je nakon zemljotresa došlo do nestanka struje i pristupa internetu.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je poginulo 296 osoba, preneo je AP.
Preliminarna procena Američkog geološkog zavoda je da je zemljotres koji se dogodio sinoć u 23.11 bio jačine 6,8 Rihtera. Prvi potres trajao je nekoliko sekundi, a 19 minuta kasnije usledio je potres jačine 4,9.
 
 
Nacionalni centar za naučna i tehnička istraživanja sa sedištem u Rabatu saopštio je da je zemljotres bio jačine 7 stepeni Rihterove skale i da se njegov epicentar nalazio u provinciji Al Hauz, jugozapadno od Marakeša, popularne destinacije za strane turiste, javlja AFP.
 
Epicentar potresa bio je u blizini grada Ighil u provinciji Al Hauz, otprilike 70 kilometara južno od Marakeša.
 
 
Radnici hitne službe tragaju za preživelima u ruševinama.
 
Džamija Kutubija iz 12. veka u Marakešu, jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti je oštećena.
 
Marokanci su takođe objavili video snimke na kojima se vide oštećeni delovi čuvenih crvenih zidova koji okružuju stari grad u Marakešu, koji je pod zaštitom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).
 
 
Osim u Marakešu, podrhtavanje tla se osetilo i u Rabatu, Kazablanki, Agadiru i Esauiri, što je izazvalo paniku među stanovništvom.
 
UN i EU nude pomoć Maroku
 
Ujedinjene nacije i Evropska unija saopštile su da su spremne da pomognu Maroku posle razornog zemljotresa. Iz sveta stižu izrazi saučešća zbog tragedije koja je pogodila severnoafričku zemlju.
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je danas da je Evropska unija spremna da podrži Maroko.
 
"Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom i sa spasiocima koji su uključeni u operaciju potrage", napisao je Mišel na platformi X (bivši Tviter).
 
"Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je duboko ožalošćen saznanjem o zemljotresu koji je danas pogodio Maroko odnoseći mnoge živote", naveo je portparol generalnog sekretara UN u saopštenju.
 
Francuska je izrazila solidarnost s "Marokom i prijateljskim marokanskim narodom posle užasnog zemljotresa" koji je pogodio tu severnoafričku državu.
 
Ubrzo posle zemljotresa, francuska ambasada je otvorila krizni centar u Maroku, gde živi 30.000 Francuza. Saučešće su iz Nju Delhije, gde učestvuju na samitu G20, uputili su i predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.
 
Vučić uputio saučešće Maroku povodom razornog zemljotresa
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće povodom razornog zemljotresa u Maroku.
 
"Izražavam iskreno saučešće prijateljskom Maroku, kralju Muhamedu VI, porodicama poginulih, a povređenima u razornom zemljotresu želim brz oporavak", naveo je predsednik Srbije na platformi X (Tviter).
 
Dodao je da je Srbija spremna da pomogne.
 
"Uveren sam da će vlasti Maroka odlučno nadvladati tragediju. Srbija je spremna da, u okviru svojih mogućnosti, pruži svaku vrstu pomoći", napisao je Vučić.
 
U februaru 2004. godine zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale potresao je provinciju Al Hoseima, 400 kilometara severoistočno od Rabata, ubivši 628 ljudi i pričinivši ogromnu materijalnu štetu.
 
Ranije je 29. februara 1960. zemljotres je uništio Agadir, na zapadnoj obali zemlje, i ostavio više od 12.000 mrtvih, ili trećinu gradske populacije.
 
Zemljotresi jačine od šest do 6,9 Rihtera karakterišu se kao jaki, mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra, a u svetu ih se godišnje dogodi 120.
  • Sava

    09.09.2023 11:34
    Pod Hitno
    Ajde SRBIJO , Šalji pomoć i spasioce . Maroko nije priznao Kosovo , to su naši prijatelji a ne Turci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet