Oko 13.000 radnika štrajkuje u tri američke automobilske fabrike

Oko 13.000 američkih radnika u automobilskoj industriji stupilo je danas u štrajk jer sindikat i tri kompanije nisu uspeli da se dogovore oko povećanja plata.
Oko 13.000 radnika štrajkuje u tri američke automobilske fabrike
Foto: Pixabay
Članovi sindikata Ujedinjenih radnika auto-industrije (UAW) počeli su štrajk u tri fabrike automobila. U fabrici Dženeral motorsa u Ventzvilu (Misuri) fabrici Ford u Vejnu blizu Detroita (Mičigen), i fabrici džipa Stelantis u Toledu (Ohajo).
To je prvi put u 88-godišnjoj istoriji sindikata da je istovremeno napustio sve tri kompanije pošto su četvorogodišnji ugovori sa kompanijama istekli u 23.59. četvrtak.
Ako štrajk potraje, moglo bi ponestati vozila na tržištu što bi dovelo do rasta njihovih cena a prekid rada bi mogao čak i da utiče na predsedniče izbore sledeće godine.
 
UAW je kompanijama tražio da povećaju plate 36 odsto tokom četiri godine. Dženeral motors i Ford su ponudili povećanje od 20 odsto, a Stelantis je ponudio 17,5 odsto.
 
Pored opšteg povećanja plata, sindikat traži naknade povećanja troškova života, okončanje različitih nivoa plata za fabričke poslove, 32-časovnu sedmicu sa 40 sati plate, vraćanje tradicionalnih definisanih beneficija penzije za novozaposlene, povećanja penzija za penzionere i druge stavke.
Proizvođači automobila kažu da se suočavaju sa nerealnim zahtevima u vreme dok se razvijaju i proizvode nova električna vozila.
 
Oni su zabrinuti da će troškovi rada toliko porasti da će morati da povećaju cene autombila iznad automobila koje proizvode strani proizvođači u američkim fabrikama.

Teme

SAD
  • boger

    15.09.2023 13:38
    Truli kapitalizam
    Prop'o. Moraće da izmeste proizvodnju u Svrbiju. Ovde nema tih problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.