Ukrajina će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza hrane

Ukrajina planira da tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog njihove zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.
Ukrajina će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza hrane
Foto: Beta/AP
Predstavnik ukrajinske trgovinske komore Taras Kačka rekao je u intervjuu za Politiko da će Kijev takođe uvesti recipročne mere Poljskoj ako Varšava ne obustavi svoje dodatne mere i kao primer naveo da će Kijev zabraniti uvoz voća i povrća iz Poljske.
Kijev planira da tuži ove tri zemlje u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ne na osnovu sopstvenog trgovinskog sporazuma sa EU.
"Mislim da ceo svet treba da vidi kako se članice EU ponašaju prema trgovinskim partnerima i njihovoj sopstvenoj Uniji, jer to može da utiče i na druge države", rekao je ukrajinski zvaničnik.
 
Evropska komisija pozvala je ranije Poljsku, Mađarsku i Slovačku da budu konstruktivne nakon što su najavile da će jednostrano produžiti embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine uprkos odluci EK da tu zabranu ukine. 
 
Dok je Slovačka jednostavno produžila prethodnu zabranu EU na četiri vrste žitarica, Poljska je tokom vikenda uvela dodatne zabrane na ukrajinsko brašno i stočnu hranu. Mađarska, rekao je Kačka, ide još dalje i zabranjuje dodatnih 25 proizvoda o kojima ranije nije bilo reči, uključujući meso.
 
"Ove proizvoljne zabrane su smešne", rekao je Kačka.
  • Rotar

    18.09.2023 17:29
    Rusija još samo malo neće imati više sarme ni da jedu više a ne kao što oni kažu da neke sarme bacaju.Jadan Ruski narod što još uvek veruju tom malom Putinu koji će im ostaviti siromašnu Rusiju za navek.
  • NS

    18.09.2023 14:19
    A mogu i da obustave uvoz naoružanja iz Poljske i tako im jako naštete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet