Azerbejdžan zaustavio vojnu ofanzivu u Nagorno Karabahu

Azerbejdžan je danas objavio da je zaustavio vojnu ofanzivu u Nagorno Karabahu.
Azerbejdžan zaustavio vojnu ofanzivu u Nagorno Karabahu
Foto: Beta/AP
To su učinili nakon što su uspesi na bojnom polju primorali jermenske separatističke snage da pristanu na prekid vatre kojim će se ta regija vratiti pod potpunu kontrolu Bakua, javlja Rojters.
Prema sporazumu, koji su naveli Azerbejdžan i rusko ministarstvo odbrane, čiji su mirovnjaci na terenu, separatističke snage treba da se rasformiraju i razoružaju, dok razgovori o budućnosti etničkih Jermena na tom području da počnu u četvrtak.
Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev večeras je u obraćanju naciji rekao kako je Baku "čeličnom pesnicom" u 24-časovnoj ofanzivi trupa podržanih artiljerijskim udarima vratio suverenitet nad Nagorno Karabahom i da su jermenske snage počele da predaju naoružanje i da napuštaju regiju.
 
"Pretvorićemo Karabah u raj", najavio je Alijev, tvrdeći da je on čovek koji drži reč.
 
Regija Nagorno Karabah na južnom Kavkazu, međunarodno je priznata kao deo Azerbejdžana, ali su delovima te teritorije od kraja sukoba početkom devedesetih godina vladale separatističke jermenske snage, navodi britanska agnecija. 
 
Jermeni insistiraju da im to područje, koje nazivaju Artsah, istorijski pripada.
 
Baku tvrdi da će integrisati 120.000 Jermena Nagorno Karabaha, ali su oni su skeptični jer je to područje bilo poprište dva rata nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a Jerevan je optuživao Azerbejdžan za pokušaj etničkog čišćenja.
  • w/e

    21.09.2023 19:46
    zapad
    Retka sitauacija u kojoj se ceo svet zalaze protiv rata. Naravno, posto je Rusija posrednik, treba ocekivati naslove tipa: "17 razloga iz kojih je prekid vatre losa opcija."
  • @Zamenik zamenika

    21.09.2023 19:21
    @Zamenik zamenika ti si nešto pogrešio ! Jermenija je okrenula leđa Rusiji, i prešla na stranu Nato-a i zapada, i kao što vidimo odma je kažnjena za tu grešku i izgubila teritoriju Nagorno Karabah.
    Ovaj primer Jermenije koja se okrenula zapadu, je pouka da nikad Srbija ne sme da okrene leđa Rusiji, da nebi ostala bez teritorije.
  • Zamenik zamenika

    21.09.2023 14:23
    Nagorno Karabah pristao da rasformira vojsku , povuče i uništi svo teško naoružanje i reintegriše se u ustavno pravni poredak Azerbejdžana, drugim rečima ostavljeni na milost i nemilost Azerbejdžana. Tako vam je to kada su vam Putinova Rusija i BRICS garant bezbednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.