Žena iz Bjelovara ostala bez 67.000 evra zbog internet prevare: Obećavana joj brza zarada

Investicione prevare obećavaju brzu zaradu, ali građani često budu oštećeni za velike svote novca.
Žena iz Bjelovara ostala bez 67.000 evra zbog internet prevare: Obećavana joj brza zarada
Foto: Pixabay
Na to je upozorila u četvrtak bjelovarsko-bilogorska policija nakon što je 45-godišnja Bjelovarčanka prijavila da je prevarena za 67.000 evra za ulaganje nafte.
Žrtva je na jednoj društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute i ostavila svoje kontakt podatke, nakon čega ju je tokom tri meseca kontaktiralo nekoliko ljudi putem telefonskih poziva, mejlova i aplikacija za komunikaciju.
Ubeđivali su je da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku zaradu, ali su plaćanje uslovili plaćanjem poreza na dobit, pa je 45-godišnja žena u desetinama navrata uplatila više od 67 hiljada evra.
 
Ona, međutim, nije dobila nikakav profit od ulaganja, saopštila je policija, koja je još jednom putem društvenih mreža upozorila građane na prevare u vezi sa ulaganjima.
 
Prevaranti često nude unosne mogućnosti ulaganja, kao što su akcije, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strane zemlje ili alternativna energija.
 
Znaci koji mogu ukazivati na to da se radi o prevari su česti nenajavljeni pozivi koji obećavaju brz i značajan profit i sigurnost ulaganja.
 
Još jedan pokazatelj da je u pitanju prevara pokazuje da je ponuda dostupna samo ograničeno vreme i da je dostupna samo vama i da se od vas traži da je ne delite sa drugima.
Ono što građani mogu da urade da se zaštite od ovog oblika kriminala jeste da traže nepristrasan finansijski savet pre ulaganja.
 
Neophodno je biti sumnjičav i posebno oprezan sa ponudama koje obećavaju brzu i veliku zaradu i biti svestan da ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, vrlo verovatno nije tačno.
 
Građani koji su već uložili u ovaj oblik prevare trebalo bi da budu posebno oprezni i da se čuvaju budućih prevara, jer će ih prevaranti verovatno ponovo napasti ili prodati svoje podatke drugim prevarantima, prenosi Hina.
  • Zemlja čudesa

    22.09.2023 07:59
    Neko je ipak zaradio
    Da nema budala od čega bi pametni živeli?
  • Bezelbub

    22.09.2023 07:51
    Pa šta je to čudno? To je upravo ono što se desi kad date funkcuonalno nepismenoj osobi mogućnost globalne komunikacije.
  • xqt

    22.09.2023 06:48
    Odavno poznato
    Ko hoće veće, izgubi iz vreće. Mozak svi imamo, za razliku od pameti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.