Rama i Plenković traže od EU i zapada mere protiv Srbije

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković osudili su nasilje srpskih paravojnih snaga na severu Kosova i to što ih Beograd pretvara u heroje.
Uz osudu, oni su zatražili zbog toga mere Evropske unije i zapada protiv Srbije, prenela je Hrvatska-radio televizija.
Rama koji boravi u zvaničnoj poseti Zagrebu rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda.
"Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika, te pravljenje onih koji su ga počinili herojima", rekao je Rama, naglasivši da to ne sme da bude prihvatljivo u Evropi koja gaji suprotne vrednosti.
 
Plenković je naglasio da ti potezi ne mogu ostati bez odgovora i da odluka Beograda o danu žalosti gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što se dogodilo.
 
Naglasio je da će uslediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda doneti predloge mera.
 
Plenković je dodao da je siguran da će mere biti donete, a Rama je pozvao da se one primene bez gubljenja vremena jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.

Komentari 31

  • as

    02.10.2023 22:48
    Mogu da razumem Ramu koji kao predsednik Albanije daje podršku kosovskoj strani priče, ali zašto se Hrvatska petlja u ovu priču kad ne deli granicu ni sa Srbijom (sem malog dela Vojvodine) ni sa "Kosovom" ni sa Albanijom.
    Apsolutno nema nikakve veze Hrvatska sa ovim da bi se direktno uplitala. Izgleda da se radi o Plenkovićevom populizmu, kojim podilazi srbofobnom i delu svojih glasača u HR.
  • Ja sam Radov

    02.10.2023 22:39
    Uvoz hrvatske robe stopirati,jer iste robe i nasi proizvodjaci imaju.Ajvar iz Hrvatske uvozimo,pored nasih.Siguran sam da uvozimo vise nego sto izvozimo,odnos je 5:1 .Jesuli napali Kolindu kad je delila cokalade deci iz Srbije.
    Najzad treba podstrehivati Italijane da im se vrate u Istru iz koje su isterani 1945 god.jer je i NDH znala da je to njihovo od Rimskog carstva,kad hrvata nije bilo na Balkanu.
  • Teča iz Kanade

    02.10.2023 21:38
    Ma zabole me bas za Plenkovica i ovog naseg sirovinu, jedva cekam juni da krenem na najlepse more!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.