Novinarki iz Rusije osam i po godina zatvora jer se javno usprotivila napadu na Ukrajinu

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja se proslavila zbog javnog protivljenja ofanzivi u Ukrajini na državnoj televiziji gde je bila zaposlena, osuđena je, u odsustvu, na osam i po godina zatvora.
Ona je osuđena zbog kritikovanja vojske, objavio je danas nadležni sud. 
Novinarka koja je pobegla iz Rusije pre godinu dana bila je optužena za "širenje lažnih informacija" o ruskim oružanim snagama, i već je za slična dela bila osuđena na novčanu kaznu u avgustu 2022. godine.
Prema ruskoj agenciji Ria Novosti, ona je ovog puta osuđena zato što je sama demonstrirala sa plakatom protiv ruske ofanzive u Ukrajini.
 
Ovsjanikova je postala globalno poznata kada je u martu prošle godine upala tokom direktnog prenosa informativnog programa Vremja držeći iza voditeljke poster s natpisom: "Zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Lažu vas" na ruskom. Takođe je uzvikivala "Stop ratu. Ne ratu."
U vreme protesta bila je producentkinja na državnoj televiziji, na kojoj je i protestovala.
 
Sredinom jula prošle godine u blizini Kremlja održala je protest, na kojem je nosila transparent "Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti", nakon čega je smeštena u kućni pritvor. Ona je ubrzo pobegla iz zemlje sa ćerkom, rekao je tada njen advokat. 
  • w/e

    05.10.2023 23:25
    smesno
    Naravno da je znala da ce imati probleme sa zakonom ako uradi tako nesto. Verovatno je dobila povecu kolicinu novca i azil (garancije) od neke zapadne zemlje da to ucini. Koliko mislite da bi bilo tesko naci nekog iz Srbije da mu ponudite azil u EU, ako javno isproziva Vucica i SNS? To ce biti ista sudbina inspektora koji su "Otkrili" Jovanjicu, po nalogu stranih sluzbi.
  • ...

    05.10.2023 01:04
    @Pjotr

    Rat? Zar nije specijalan operacija?
  • ...

    05.10.2023 01:02
    Sreca njena da ne zivi na trulom zapadu gde nema slobode misljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.