Napad na Izrael: Izraelskoj vojsci naloženo da za 24 časa evakuiše sve stanovnike oko Pojasa Gaze

Nastavlja se sukob između Izraela i Hamasa, a broj žrtava raste.
Broj poginulih u napadu na Izrael premašio je 500, javljaju izraelski mediji. Među žrtvama su desetine vojnika i policajaca.
 
Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da je broj ranjenih u bolnicima dostigao 2.048, uključujući 20 u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.
 
Kako je saopšteno, u izraelskim udarima iz vazduha u pojasu Gaze poginulo je 313 ljudi, a gotovo 2.000 je ranjeno.
 
Izraelskim vojnicima naloženo je da u roku od 24 časa evakuišu sve stanovnike iz izraelskih zona oko Pojasa Gaze gde se vode borbe za oslobađanje talaca, rekao je portparol izraelske vojske. 
 
"Naša misija u naredna 24 časa je da se evakuišu svi stanovnici u okolini Gaze. Desetine hiljada vojnika raspoređeno je u toj zoni i doprećemo do svih sektora jedan po jedan dok ne budemo ubili svakog teroristu prisutnog u Izraelu", rekao je general Daniel Hagari. 
 
U južnom gradu Tekuma, blizu granice sa pojasom Gaze, oglašava se upozorenje za dronove. Sirene su se oglasile nakon kratkog zatišja u raketnim napadima iz Pojasa Gaze na Izrael.

Izraelske snage granatirale su grad Gazu i palestinsku teritoriju pod kontrolom Hamasa, dok su na udaru Hamasa bili južni i centralni delovi Izraela. 

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da izvodi artiljerijske udare i na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata. 
 
Projektili su pali na prostor Golanske visoravni. Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napad.
 
Za danas je sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN.
 
Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su se u subotu ubacili na jug Izraela, a istovremeno su ispaljene  hiljade raketa, pošto je ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, objavio početak nove operacije.
 
Izraelska vojska je potom pokrenula operaciju "Gvozdeni mačevi" i počela da napada ciljeve u pojasu Gaze u znak odgovora.
  • SRB-IN

    08.10.2023 21:23
    Podrška Palestini
    Manite se CNN-a i ostalih. Da je Izrael okupirao Palestinu ili obrnuto. Ko je tu terorista? Oslobodioci ili okupatori? Nek Izrael vrati okupirane teritorije...druge nema...
  • Zovem se Stevo

    08.10.2023 16:24
    INAČE
    Želim Izraelu da se što pre odbrani od ovih zlikovaca što su ga napali i da ih kazni, kako se nikad više ovako nešto ne bi ponovilo.
  • Svetlana

    08.10.2023 16:14
    Duboko saosacenje i podrska za Izrael.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet