VIDEO Napad na Izrael: Borbe se vode u šest gradova duž Pojasa Gaze

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da se borbe sa palestinskim snagama trenutno vode u šest gradova na granici Pojasa Gaze i da su borbe u toku u Beri, Kfar Azi, Nirimi i Alumimu.
Hagari je na brifingu za novinare rekao da se tokom protekle noći oko 70 terorista infiltriralo u Beri, ali da je većina njih je ubijena u borbi sa izraelskim snagama, dok se preostali i dalje kriju u kućama u tom kibucu.
 
Hagari je potvrdio da su izraelske snage do sada "eliminisale 425 palestinskih terorista u Pojasu Gaze i još stotinu na teritoriji Izraela".
 
Prema njegovim rečima, izraelska vojska sprovodi regrutaciju više hiljada pripadnika rezervnog sastava vojske.
Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su tokom noći pogodile više od 500 meta u Pojasu Gaze., među kojima su, kako su naveli, Hamasove i palestinske ratne baze, nekoliko visokih zgrada koje pripadaju Hamasu, džamija u kojoj se nalazi Hamasova imovina i tri tunela u severnom delu Gaze.
 
 
Izraelska avijacija izvodi kontinuirane vazdušne udare na položaje palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, a lokalni mediji prenose da je Hamas raketirao grad Aškelon na jugu Izraela.
Istovremeno, sekretar izraelske vlade izjavio je da je planirano da novi rat u Pojasu Gaze "bude poslednji".
 
Izvor blizak Hamasu izjavio je ranije za Tajms ov Izrael da je ta grupa vodila višegodišnju kampanju kako bi zavarala Izrael i uverila ga da ona ne želi oružani sukob i da se može umiriti ekonomskim podsticajima za održavanje relativnog mira.
 
"Hamas je želeo da ostavi utisak da nije spreman za borbu koristeći tokom poslednjih nekoliko meseci obaveštajnu taktiku obmane bez presedana. Dok se pripremala ova masovna operacija, Hamas je ciljano želeo da ostavi utisak da nije voljan da uđe u borbe i konfrontacije sa Izraelom", rekao je neimenovani izvor izraelskog dnevnika.
 
Do sada je u sukobima poginulo više od 700 Izraelaca i oko 400 Palestinaca, a prema podacima palestinskih vlasti među poginulima je 78 dece.
 
Palestinska militantna grupa Hamas drži više od 100 Izraelaca kao taoce, potvrdio je danas visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk. Marzuk je naveo da su među taocima i visoko pozicionirani vojni zvaničnici Izraela.
 
Sednica Saveta bezbednosti UN posvećena situaciji u Izraelu održana je tokom noći iza zatvorenih vrata, a SAD su pre početka zasedanja zahtevale od svih 15 članica da osude gnusne terorističke napade koje je počinio Hamas.
 
Zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud rekao je pre početka sastanka da su SAD uvek osuđivale nasilje nad nedužnim civilima, bilo izraelskim ili palestinskim, preneo je ranije AP.
 
Dodatna američka pomoć je na putu ka Izraelu, poručio je predsednik SAD Džozef Bajden premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu tokom njihovog razgovora.
 
"Predsednik Bajden je obavestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u poslednja 24 sata u podršci Izraelu. Predsednik je takođe preneo da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu ka Izraelu i da će je biti još u narednim danima", navodi se u saopštenju Bele kuće.
 
Više međunarodnih avio-prevoznika obustavilo je letove za Tel Aviv zbog napada palestinskog Hamasa na Izrael, čekajući poboljšanje bezbednosnih uslova.
 
Jedina kineska aviokompanija koja leti između Kine i Izraela, Hajnan Erlajns, otkazala je današnji let između Tel Aviva i Šangaja. Kompanija Kataj Pacific takođe je saopštila da je otkazala sutrašnji let između Hong Konga i Tel Aviva i da će nove informacije o tom letu objaviti u četvrtak.
 
Američki avioprevoznici Junajted Erlajns, Delta i Amerikan Erlajns, kao i francuski Er Frans, nemačka Lufthanza, Emirejts, Rajaner i Ejdžen erlajns u nedelju su saopštili da do daljeg obustavljaju direktne letove za Tel Aviv.
 
Letove su otkazali i španska Iberija ekspres, italijanska ITA ervejs i poljski LOT.
 
Mađarska je evakuisala 215 osoba iz Izraela sa dva aviona tokom noći i oni su bezbedno stigli u Budimpeštu, naveo je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto u objavi na Fejsbuku.
 
Nepal je saopštio da je 10 državljana te zemlje poginulo u napadima na Izrael. Vlada Nepala će održati hitan sastanak o evakuaciji više od 4.600 Nepalaca koji rade i studiraju u Izraelu, a žele da se vrate u domovinu.
  • @mrva

    09.10.2023 14:11
    Evo da neko podrži i Dodika i Republiku srpsku - makar slučajno.
  • @podrska

    09.10.2023 11:48
    Gde si ti video Rusiju u ovom napadu sada? Ali dobro, kazniti Rusiju, uvesti nama sankcije i svi po jednu buster dozu zbog svega ovoga.
  • Koja

    09.10.2023 10:57
    Koja
    Ovaj Rat nema veze sa Religijom već otimanjem Zemlje od Oakestinaca kako bi stvorili vestacku Drzavu Izrael! Palestinci već 75 godina pokušavaju da povrate deo svoje otete Zemlje! Ali Zapadni moćnici i sto napisa jedan Vladari iz senke to nejce dozvoliti i tu mira nikada nejce biti sem ljudskih žrtava i ništa vise!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet