NATO će održati nuklearnu vežbu, Rusija najavila povlačenje iz sporazuma o nuklearnim probama

Generalni sekretar NATO saopštio je da će ta alijansa održati veliku nuklearnu vežbu sledeće nedelje, nakon što je Rusija upozorila da će se povući iz sporazuma o zabrani nuklearnih proba.
Jens Stoltenberg je naveo da će vežbe osigurati "kredibilitet, efikasnost i bezbednost našeg nuklearnog arsenala i poslati jasnu poruku da će NATO štititi sve svoje saveznike".
On je dodao da je ruska invazija na Ukrajinu podsetnik na važnu ulogu koju nuklearno oružje NATO-a ima u odvraćanju potencijalne agresije. 
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak da će se Moskva povući iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba kako bi se stavila u rang sa SAD, ali da će nastaviti nuklearne testove samo ako Vašington to uradi prvi.
 
Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, usvojen 1996. godine, koji nikada nije u potpunosti stupio na snagu, zabranjuje sve nuklearne probe bilo gde u svetu. Potpisali su ga i ruski i američki predsednici, ali ga SAD nikada nisu ratifikovale. 
 
Rjabkov je rekao novinarima da će Rusija povući svoju ratifikaciju zato što to nije učinila SAD. On je upozorio da će Rusija u slučaju američke nuklearne probe "biti primorana da to isto tako učini". 
  • posmatrač

    14.10.2023 07:59
    ljudska vrsta
    Nadam se da će, ako do toga dođe radijacija biti dovoljno jaka da se sve završi brzo, da ne umiremo mesecima, za ne informisane - nije potrebno da nuklearka pogodi nas ili neki naš grad, emiteri radioaktivnog zračenja će dospeti u atmosferu, stratosferu, vode itd. Veličine čestica mogu biti mikro, nano, molekuli... onda nije bitno.
  • Hm

    12.10.2023 21:41
    Hm
    Dokle ide ljudska glupost?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet