FOTO: Predsednik Azerbejdžana podigao zastavu u najvećem gradu Nagorno-Karabaha

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev učestvovao je u ceremoniji podizanja zastave u glavnom gradu Karabaha kojim je potvrđena vlast Azerbejdžana nad tim regionom.
FOTO: Predsednik Azerbejdžana podigao zastavu u najvećem gradu Nagorno-Karabaha
Foto: Pixabay
Azerbejdžanski lider je održao govor i podigao zastavu nad gradom, koji u Azerbejdžanu nazivaju Hankendi, a Jermeni Stepanakert, navodi se u saopštenju.
Region Karabaha, koji se ranije zvao Nagorno-Karabah i koji su Jermeni zvali Arcah, međunarodno je priznat kao teritorija Azerbejdžana, ali je postao otcepljena država pod kontrolom etničkih jermenskih snaga 1994. godine nakon kraja šestogodišnjeg sukoba.
 
U ratu 2020. godine Azerbejdžan je povratio kontrolu nad velikim delom područja, sve dok munjevita ofanziva prošlog meseca nije primorala separatiste da se odreknu ostatka regiona.
 
Većina etničkog jermenskog stanovništva je kasnije pobegla iz tog regiona, plašeći se odmazde ili gubitka slobode da praktikuju svoju veru i običaje. 
  • cubus

    15.10.2023 20:58
    Ovi su još u 19. veku
  • Nik

    15.10.2023 20:53
    Otkud to da su Jermeni separatisti? I još kao beže civili zboj bojazni od odmazde... Istina je da su proterani sa svojih ognjišta.
  • Skoro kao ekspert

    15.10.2023 17:00
    Jel' vas pva scena podsećan na nekog drugog predsednika kada je "historijski" podigao svoju zastavu u nekom drugom gradu koji su panično napustili njegovi stanovnici?

    Da li vam se čini da je isti rad? Isti "čindbenici"?

    Hoćete i dalje tvrditi da je nama Rusija prijatelj...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet