Vladajući konzervativci Kačinjskog nisu dobili dovoljno glasova da sastave vladu Poljske

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim danas u Poljskoj vodi vladajuća stranka Pravo i Pravda ali demokratska proevropska opozicija ima šanse da sastavi vladu jer je osvojila većinu u parlamentu
Vladajući konzervativci Kačinjskog nisu dobili dovoljno glasova da sastave vladu Poljske
Foto: 021.rs
Stranka Pravo i Pravda osvojila je 36,8 odsto glasova pokazale su prognoze na osnovu anketa na biralištima koje su odmah posle zatvaranja birališta u 21 sat objavile državna televizija TVP i privatne TVN24 i Polsat.
Lider Građanske koalicije koja je osvojila 31,6 odsto glasova Donald Tusk već je proglasio da je došao kraj ere Kačinjskog jer opozicija zahvaljujući 13 odsto glasova za centrističku koaliciju Treći put i 8,6 odsto glasova za Levicu ima većinu u parlamentu i prema prognozi 248 poslanika od ukupno 460 u Sejmu.u utorak pre podne.
Lider Građanske koalicije koja je osvojila 31,6 odsto glasova Donald Tusk već je proglasio da je došao kraj ere Kačinjskog jer opozicija zahvaljujući 13 odsto glasova za centrističku koaliciju Treći put i 8,6 odsto glasova za Levicu ima većinu u parlamentu i prema prognozi 248 poslanika od ukupno 460 u Sejmu.
Jedini mogući koalicioni partner vladajuće stranke Pravo i Pravda, radikalna nacionalistička Konfederacija osvojila je neočekivano svega 6,2 odsto glasova i zajedno sa Pravom i Pravdom ima samo manjinu od 212 poslanika u Sejmu, donjem domu parlamenta.
 
"Nikad u životu nisam bio sretniji. Pobedila je Poljska, pobedila je demokratija. Skinuli smo ih sa vlasti. Tu pobedu nam više niko neće ukrasti", kazao je Tusk pošto je objavljena prognoza.
 
Lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski priznao je posredno poraz kada je kazao da iako je Pravo i Pravda pobedila na parlamentarnim izborima po treći put to ne znači da će moći da sastavi vladu.
 
"Ovo je naš veliki uspeh. Naravno postavlja se pitanje da li će taj uspeh moći da se pretvori u još jednan mandat vlade. To u ovom trenutku ne znamo. Ali bez obzira da li ćemo biti na vlasti ili i u opoziciji tražićemo načine da realizujemo naš program. Mi nećemo izdati Poljsku", kazao je lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski.
 
Sudbinske izbore, kako su ih nazvale i vlast i opozicija, pratilo je veliko interesovanje preko 29 miliona registrovanih birača ne samo u Poljskoj već i u dijaspori gde se za glasanje prijavilo preko 600.000 Poljaka sa pravom glasa, što je dva puta više nego pre četiri godine.
 
Prema prognozi agencije Ipsos za TVP, Polsat i TVN24 izlaznost je dostigla rekordnih 72,9 odsto.
 
Na izborima za 460 poslanika Sejma po proporcionalnom izbornom sistemu i 100 senatora po većinskom sistemu vladajuća stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog i njen mali koalicioni partner Suverena Poljska nastojali su da dobiju kao prvi od pada komunisti i treći četvorogodišnji mandat da dovrše reforme koje su počeli u jesen 2015. godine po uzoru na Mađarsku Viktora Orbana.
 
Precizirane prognoze rezultata televizije će objaviti i kasnije, a Državna izborna komisija najavila je konačne zvanične rezultate u utorak pre podne.
  • Haha

    16.10.2023 03:13
    Narod s kičmom
    Malo ljudi ovde ima pojma koliko su Kačinjski i čitava ta njegova naci svita užasni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.