Makron: Vučić da osudi dešavanja u Banjskoj, Francuska suspendovala viznu liberalizaciju za Kosovo

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da najoštrije osudi napad u Banjskoj.
"Odgovornost predsednika Vučića je da najoštrije osudi dešavanja od 24. septembra", rekao je Makron na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani.
On je dodao da je odgovornost Vučića i da "doprinese ponovnom uspostavljanju mira na granici".
Makron je apelovao na Beograd i Prištinu da pokažu odgovornost u cilju smirivanja tenzija.
 
Francuska suspendovala viznu liberalizaciju za Kosovo 
 
Makron je poručio danas i da se očekuje "duh odgovornosti" od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prištinskih vlasti u cilju smanjenja tenzija koje su poslednjih nedelja dostigle vrhunac, dodajući da je, što se Francuske tiče, odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo "suspendovana" pošto se data reč ne poštuje. 
 
"Očekujem duh odgovornosti od srpskog predsednika i isto očekujem od kosovskog predsednika i premijera", rekao je Makron na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.
 
"Ono što očekujemo od vlasti Kosova i Srbije je jednostavno: ponovno organizovanje izbora u opštinama (na severu Kosova) u kojima su održani u neodgovarajućim uslovima. Učešće Srba na ovim izborima i institucijama, priznanje Zajednice srpskih opština od strane kosovskih vlasti. Ovim redom, sasvim i u potpunosti", insistirao je Makron na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom.
 
Francuski predsednik je zapretio da će poništiti bezvizni režim za Kosovo koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2024. godine. 
 
"Kažem to veoma jasno, učinili smo gest poverenja po pitanju viza. Što se Francuske tiče, odluka je suspendovana, data reč se danas ne poštuje", rekao je Makron.
 
On je rekao da očekuje da se strane obavežu, uz ocenu da je "to uslov mira u celoj oblasti".
  • Deks

    17.10.2023 19:59
    Veoma bi bilo nepravedno kolektivno kazniti građane Kosova, treba podsetiti predsednika Makrona da Srbija ima dugogodišnji bezvizni režim sa EU, kao i ostale zemlje iz regiona koje nisu članice EU. Građani Kosova ne treba da budu tretirani kao građani drugog reda, oni apsolutno zaslužuju bezvizni režim sa EU. Prema kosovskom ustavu predloženu "zajednicu srpskih opština" je nemoguće implementirati. A i zašto bi to trebalo da se nameće, pa vidimo u slučaju Bosne i Hercegovina da je "Republika Srpska" politička ispostava nacionalističkog Beograda. Taj entitet radi svašta da BiH ne bi normalno funkcionisala, ako bi se to dozvolilo u slučaju Kosova isti bi bio slučaj. Na kraju krajeva narod na Balkanu treba da prestane da se etnički deli, kosovski Srbi imaju svoj glavni grad i to je Priština. Nato intervencija 1999.g. jeste pravno bila nelegitimna ali oni koji su je izveli ne treba sada da pokušavaju da se iskupe tako što će podržati nacionalističke apetite Beograda.
  • w/e

    17.10.2023 17:58
    bravo
    Zanimljivo da je Francuska daleko vise na nasoj strani nego Nemacka i nepostojeci EU zvanicnici. Prvi znak da neko primorava Albance da se pridrzavaju dogovorenog. Nesto se ocito promenilo..
  • Dzoni

    17.10.2023 17:47
    Izgleda da ce Vucko morati opet kod Makrona u odaje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.