SAD blokirale rezoluciju kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi, Kina razočarana

SAD uložile su danas veto na rezoluciju Saveta beezbednosti UN kojom se tražio prekid sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa kako bi se omogućila dostava humantarne pomoći u Gazi.
Za brazilski nacrt rezolucije glasalo je 12 članica SB UN, a Rusija i Velika Britanija su bile uzdržane, javlja Rojters, navodeći da Vašington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od bilo kakvih poteza Saveta bezbednosti.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na hitan prekid vatre kako bi se oslobodili taoci i dopremila humanitarna pomoć u Gazu.
Rezolucija je istovremeno osudila svako nasilje i neprijateljstvo prema civilima, kao i sva teroristička nedela i pozvala na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.
 
Izrael je prošle sedmice, posle napada palestinskog Hamasa, pozvao 1,1 milion stanovnika Gaze - što je skoro polovina stanovništva u tom području - da se povuku na jug dok se priprema za kopnenu ofanzivu kao odgovor na najgori napad Hamasa na civile u 75-godišnoj istoriji Izraela, podseća britanska agencija.
 
 
 
Kina: Šokirani smo američkim vetom
 
Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Jun izjavio je danas da je Kina šokirana i razočarana što su Sjedinjene Američke Države stavile veto na rezoluciju o ratu između Izraela i Hamasa.
 
On je rekao da tokom 40 sati pregovora Sjedinjene Države nisu izrazile protivljenje nacrtu rezolucije, kao i da se očekivalo da će ona biti usvojena, prenosi Njujork tajms.
 
Džang je poručio da SB UN mora da preduzme mere kako bi se uspostavio hitan prekid vatre i kako bi civili bili zaštićeni.
 
Savet bezbednosti je ranije odbacio rezoluciju Brazila kojom se, pored rata, osuđuju i "gnusni teroristički napadi" palestinske militantne grupe Hamas.
  • xqt

    19.10.2023 07:23
    Beskorisna organizacija
    Treba ukinuti pravo veta, ili, još korisnije, ukinuti UN.
  • Ogi

    18.10.2023 22:48
    Pitamo li se čemu služi UN vec dve decenije
    Nijednu odluku ne mogu doneti, pre svega zbog prava veta 5 članica, a i bez toga njihove odluke nemaju nikakvu težinu
    Da li su igde uticali na smirivanje situacije, a organizacija su koja bukvalno ždere pare celog sveta za svoje osoblje, bez ikakvih rezultata
  • MN

    18.10.2023 21:04
    Izraelci koji su i sami preziveli genocid od Nemacke sada cine to palestinskom narodu. Rade isto sto i teroristicke organizacije koje optuzuju. I oni i Hamas cine uzasne zlocine. Tragedija je u nemoci neduznih civila sa obe strane da bilo sta promene. Po starom dobrom obicaju sukob je verovatno orkestrirala i inicirala CIA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.