Zbog rata na Bliskom istoku: Slovenija uvodi kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom

Vlada Slovenije danas će odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, potvrđeno je agenciji STA u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Ljubljani.
Zbog rata na Bliskom istoku: Slovenija uvodi kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom
Foto: Beta/AP
O ovom mogućnosti je resorni ministar već obavestio hrvatske i mađarske kolege.
Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome priprema obaveštenje i za Evropsku komisiju, u skladu s pravilima Šengena.
"Reč je o predlogu privremene mere zbog povećanog nivoa procene terorističke opasnosti u zemljama EU", rekao je Boštjan Poklukar za N1.
 
Zbog migracionog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko zemalja uvelo je ili odlučilo da produži kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama.
 
Italija je ranije obavestila Sloveniju da zbog promenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici. Prema nezvaničnim informacijama, kontrole bi trebalo da budu uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću da budu produžene.
 
Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedeljak je izvestila Evropsku komisiju o novom produženju te kontrole, od 12. novembra ove do 11. maja iduće godine.
 
Ponovne privremene kontrole na unutrašnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne pretnje javnom redu ili unutrašnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavestiti Brisel. 
  • Ja

    19.10.2023 16:12
    I Srbija da zatvori granice da ne bi slučajno nekome iz EU palo na pamet da ovde traži azil, utočište!!
  • Kanadjanin

    19.10.2023 15:46
    Shengen...
    Pateticna Evropa ... Uvek mnogo reci a nesposobnost na svakom koraku....
  • Ivana

    19.10.2023 08:09
    To je samo izgovor jer migracije su jedno a statistika terorista drugo. Nikad u zadnjih 15 godina se nije desilo da su migranti koji dodju krivi za terorizam vec oni koji su godinama zivjeli u drzavama gde se to desava. Naziji nam uvode restrikcije slobode kretanja. Uskoro ce vize za Balkance. Vidjecete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.