Gardijan otpustio karikaturistu posle 40 godina saradnje zbog karikature Netanjahua

Britanski list Gardijan otpustio je karikaturistu Stiva Bela posle 40 godina saradnje zbog karikature izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koju su kritičari ocenili kao antisemitsku.
Najnovija karikatura, koju je Bel objavio na društvenim mrežama, prikazuje Netanjahua kako drži skalpel i sprema se da napravi rez na svom stomaku u obliku pojasa Gaze, uz natpis "Stanovnici Gaze, izlazite odmah".
Bel se pozvao na Dejvida Levina, koji je u vreme Vijetnamskog rata objavio karikaturu tadašnjeg predsednika SAD Lindona Džonsona koji upire prstom na ožiljak u obliku Vijetnama.
Karikaturista odbacuje optužbe da je napravio referencu na Šajloka, jevrejskog zelenaša iz Šekspirovog dela "Mletački trgovac" koji traži "komad mesa" od onih koji ne mogu da vrate dug.
 
"Doneta je odluka da ugovor sa Stivom Belom ne bude produžen. Karikature Stiva Bela su bile važan deo Gardijana u proteklih 40 godina, zahvaljujemo mu i želimo mu sve najbolje", naveo je Gardijan u saopštenju poslatom agenciji Asošiejted pres.
 
Bel je prethodno za britanske medije izjavio da mu je u Gardijanu rečeno da više nisu spremni da objavljuju njegove radove posle karikature Netanjahua.
On je radio za Gardijan od 1983. godine. Od više stotina njegovih karikatura, nekoliko se i ranije našlo na udaru kritika da sadrže "antijevrejske stereotipe".
 
Velika Britanija ima dugu tradiciju karikatura koje prikazuju političare u grotesknom obliku. Bel je autor nekih od najupečatljivijih karikatura britanskih premijera u poslednjih 30 godina - Džona Mejdžora je nacrtao kako nosi donji veš preko pantalona, Tonija Blera sa ogromnim demonskim okom, a Dejvida Kamerona sa kondomom preko glave.
  • 313z

    20.10.2023 07:43
    Orvele, bio si u pravu
    1984 ponovo među nama.
  • М.

    20.10.2023 07:14
    Сито и решето слободног говора
    Ах, та слобода говора, перјаница демократије и европских вредности! Нека пита своје колеге из Шарло Ебдоа како се то ради...
  • Nemanja

    20.10.2023 06:51
    @Ташоли
    Slobodna štampa nikad nije i nikad neće postojati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.