Evropski lideri kritikuju sastanak Putina i Orbana

Evropski lideri ne smeju da "nasednu" na taktiku Vladimira Putina, rekao je češki predsednik Petr Pavel danas, dva dana nakon sastanka premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Rusije u Pekingu.

Pavel, bivši general NATO-a, naveo je da se Putin ne sastaje sa evropskim liderima sa ciljem postizanja mira u Ukrajini.

"Mir se može postići bez ikakvih pregovora sa njegove strane jednostavnim prekidom napada i povlačenjem njegovih trupa sa ukrajinske teritorije", rekao je on.

Pavel kaže da Putin sastanke održava "samo sa ciljem da razbije jedinstvo evropskih zemalja i čitavog demokratskog sveta" i savetuje da se "ne naseda na njegovu taktiku".
 
Na ovonedeljni sastanak mađarskog premijera Orbana i ruskog lidera Putina na marginama foruma Pojas i put u Pekingu reagovali su i drugi evropski zvaničnici.
 
Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da su slike mađarskog premijera kako se rukuje sa Putinom veoma, veoma neprijatne i da prkose logici.
 
Sastanak je oštro kritikovao i američki i nemački ambasadori u Budimpešti Dejvid Presman i Julija Gros.
 
"Lider Mađarske bira da stane uz čoveka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini. Dok Rusija udara ukrajinske civile, Mađarska se zalaže za poslovne dogovore", napisao je Presman na društvenim mrežama.
 
"Dakle – Putin mora da okonča svoj agresorski rat protiv Ukrajine, da okonča bombardovanje civila, granatiranje škola i bolnica, otmice dece. Da li se o tome mislilo i razgovaralo?", napisala je Gros.
 
Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač uzvratio je na te kritike da je "stav Mađarske po pitanju Rusije i rata u Ukrajini bio jasan od samog početka".
 
"Uvek smo se zalagali za otvoren i transparentan dijalog sa uključenim stranama kako bismo pomogli u pronalaženju mirnog rešenja za ovaj krvavi sukob", rekao je on.
 
Kovač je rekao da ga na neki način "zabavlja" to što "političari žure da kritikuju mađarsku vladu i interes za održavanje diplomatskih odnosa sa Rusijom", dok je, kako je naveo, "njihova moralna superiornost u najboljem slučaju - fasada".
  • Primus

    05.11.2023 12:59
    Tzare... dokle će da se gruvate po Ukrajini?? Sva taktika, strategija, najnovije naoružanje.. I NIKAKO DA SE TO ZAVRŠI??? Zaostala vojna nauka bazirana na ratovima XIX veka. Mnogo glupo i SRAMOTNO za jednu SUPERSILU (?)
  • zecko

    20.10.2023 19:24
    teško je ostati pri zdravom razumu i normalitetu ( dokle će to moći Orban Viktor )
    u ovom cenzurisanom ludilu "sve dobijemo u pravo vreme, sve što treba da znamo i sve provereno najbolje daju mediji"
  • Mile

    20.10.2023 17:20
    @putuj igumane
    Niste vi osetili kad bedu rusije pa lako pljujete po tuđem mišljenju. Mi kao braća sa Rusima plaćamo skuplje od ostalih, tako da nema veze sa interesima naroda, već njegovih ličnih jer je na platnom spisku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.