Abas poziva da se organizuje međunarodni mirovni samit

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas na konferenciji u Kairu da se organizuje međunarodni mirovni samit kako bi se okončao rat Izraela i Hamasa.
On je na konferenciji osudio "ubijanje civila na obe strane" i apelovao na "oslobađanje svih civila, zatvorenika i pritvorenih", aludirajući na 210 talaca koje je zarobio Hamas u Izraelu kao i na palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.
Abas predvodi Palestinsku upravu koja ima poluautonomnu kontrolu na Zapadnoj obali. Rivalska organizacija Hamas je silom preuzela vlast od Palestinske uprave u pojasu Gaze 2007. godine, a ima podršku i na Zapadnoj obali.
Na skupu u Kairu svetski lideri su se usredsredili na deeskalaciju rata Hamasa i Izraela i predstavnici arapskih i evropskih zemalja su pozvali da se više humanitarne pomoću isporuči pojasu Gaze i zaštite civili.
 
Više arapskih lidera je kritikovalo međunarodnu zajednicu što "nije reagovala i zbog dvostrukih standarda koje je svet pokazao u odnosu na izraelsko bombardovanje pojasa Gaze".
 
Odgovor sveta, saopštio je kabinet predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija, je pokazao "nedostatke vrednosti međunarodne zajednice u rešavanju kriza".
 
"I dok na jednom mestu vidimo zvaničnike kako žure i nadmeću se da brzo osude ubijanje nevinih ljudi, nailazimo na neshvatljivo oklevanje u osudi istog akta na drugoj strani", naveo je misleći na osudu napada Hamasa na Izrael i slabije reagovanje Zapada na patnje Palestinaca.
 
Na skupu nije bilo saopštenja o izgledima za prekid vatre u ratu koji traje već 15 dana.
  • Pera

    22.10.2023 00:27
    Ono kad čačkaš mečku, pa se ljutiš kad te mečka pojuri i napadne i tebe i sve oko tebe.

  • Realista

    21.10.2023 22:34
    Razlog?
    Šta je sad, hamas se preračunao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).