Desetine hiljada Islanđanki sutra će štrajkovati prvi put u pola veka, među njima i premijerka

Desetine hiljada žena širom Islanda, uključujući i premijerku Katrin Jakobsdotir, sutra će prekinuti rad u prvom štrajku te vrste u proteklih gotovo pola veka.
Desetine hiljada Islanđanki sutra će štrajkovati prvi put u pola veka, među njima i premijerka
Foto: Pixabay
Organizatori se nadaju da će štrajk žena dovesti društvo u mrtvu tačku, kako bi se skrenula pažnja na jaz u platama među polovima i rašireno rodno i seksualno nasilje.
To će biti prvi celodnevni štrajk žena od 1975, kada je 90 odsto žena na Islandu odbilo da radi, što je dovelo do ključnih promena, uključujući prvu ženu izabranu za predsednicu države. 
Organizatorke sutrašnjeg štrajka, od kojih su neke učestvovale i u štrajku 1975, kažu da osnovni zahtev da se rad žena ceni nije ispunjen ni 48 godina kasnije.
 
Uprkos tome što se Islanđani smatraju globalnim liderom u rodnoj ravnopravnosti, u nekim profesijama islandske žene i dalje zarađuju do 20 odsto manje od muškaraca, a više od 40 odsto žena iskusilo je rodno zasnovano ili seksualno nasilje.
 
Organizatorke štrajka kažu da su poslovi koji se tradicionalno povezuju sa ženama, poput čišćenja i nege, i dalje potcenjeni i nedovoljno plaćeni.
 
"Priča se o Islandu kao da je raj jednakosti. Ali u raju jednakosti ne bi trebalo da postoji razliku u platama. To nije ono čemu teže žene širom sveta", rekla je Freja Steingrimsdotir, jedna od organizatorki štrajka i direktorka komunikacija u Islandskoj federaciji javnih radnika. 
  • Bezelbub

    23.10.2023 23:57
    Premijerka štrajkuje jer ima manju platu od... premijera?! Ili samo skuplja poene ko onomad kad je siroti Princ Vilijem spavao ispod mosta okružen SAS-ovcima da "oseti kako je beskućnicima". U zapadnom svetu ne postoji realna razlika u platama na osnovu pola. SAmo na osnovu zalaganja, truda i požrtvovanja, kao i dobrim primanjima u ne baš popularnim poslovima među ženama. Pa u poslednje vreme ne umete ni titulu za miss da osvojite, kakav crni pay gap.
  • Apsurdistan

    23.10.2023 19:12
    "Desetine hiljada Islanđanki sutra će štrajkovati prvi put u pola veka, među njima i premijerka"

    U ekonomski razvijenim, demokratsko naprednim zemljama kao što je Srbija - premijerka neće štrajkovati, nikad!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet