Kako su zemlje regiona glasale u UN o rezoluciji povodom sukoba Hamasa i Izraela?

Države u našem regionu različito su glasale na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji povodom situacije u Izraelu i Gazi.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija u petak je usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na hitno primirje u Gazi.
Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, a 14 članica UN je bilo protiv.
Od država iz regiona, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Slovenija su glasale za usvajanje rezolucije, uzdržane su bile Srbija i Severna Makedonija, dok je Hrvatska glasala protiv.
 
Obrazlažući stav Podgorice, crnogorski premijer Dritan Abazović je rekao da Crna Gora nikad neće podržati nijednu terorističku organizaciju, ali isto tako neće ni ćutati dok se ubijaju deca i nevini civili.
 
Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da je Hrvatska glasala protiv rezolucije zato što se u njoj ne spominje da je Hamas izvršio teroristički napad i ne zahteva se bezuslovno puštanje talaca i dodaje da bi glasanje "za" bilo protiv zaključaka Evropskog saveta.
 
Iz ministarstva nisu komentarisali činjenicu da su protiv rezolucije glasale još samo tri članice EU - Austrija, Češka i Mađarska - dok su ostale glasale "za" ili su bile uzdržane.
 
Na sednici nije usvojen amandman Kanade, koja je tražila da se akcije Hamasa od 7. oktobra okarakterišu kao "teroristički napadi", a zanimljivo je da Kanada, uprkos tome, nije glasala protiv, već je bila uzdržana.
  • Olivera

    03.11.2023 18:06
    Vazali
    Svi u Evropi su vazali,samo su po direktivi istog gazde glasali različito,da ne bi bilo previše očigledno jednoglasje......
    Ko to ne kapira.........žao mi ga je.
  • Maxda

    29.10.2023 15:08
    Svako ko ima imalo pameti u glavi uvek ce stati uz Izrael ,ali marsal je ucinio to da se davnih dana mi kao nacija obrukamo i stanemo na pogresnu stranu jos onomad kad smo slali svu pomoc neprijateljima tog Napacenog kroz historiju Naroda, sad se cudimo sto nikad nisu bili uz nas a Yu radila sve protiv njih i sad opet radimo isto Sramotaaaaaa
  • Zovem se Stevo

    29.10.2023 14:34
    INAČE
    Jedino je Hrvatska pravilno postupila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet