Izraelsko ministarstvo iznelo ideju za preseljenje civila iz Gaze na Sinaj

Ministarstvo Izraela za obaveštajne poslove preporučilo je preseljenje civila u pojasu Gaze na egipatsko Sinajsko poluostrvo kao rešenje za tu palestinsku teritoriju posle uništenja Hamasa.
Izraelsko ministarstvo iznelo ideju za preseljenje civila iz Gaze na Sinaj
Foto: Pixabay
Kopija takvog dokumenta objavljena je na jednom novinskom sajtu.
 
Izraelski zvaničnici su međutim rekli da su to samo "početna razmišljanja" o tom pitanju i da ga vlasti trenutno ne razmatraju jer su fokusirane na rat, a ne na dan posle.
Dokument od 13. oktobra poziva da se civilno stanovništvo preseli u šatore na severu Sinaja i da se potom izgrade stalni gradovi i otvori humanitarni koridor.
Plan uključuje nekolko kilometara široku tampon zonu unutar Egipta kako se stanovništvo ne bi moglo naseliti na izraelskim granicama.
 
U planu se navodi da bi mogli iskrsnuti problemi sa međunarodnim legitimitetom, ali se opravdava takav potez kao rešenje za izbeglice koje žele da se sklone od rata.
 
Uz to se tvrdi da bi takav transfer bio upozorenje za Hezbolah jer bi Izrael nešto slično mogao nametnuti u južnom Libanu području koju je držao pod okupacijom 1982. do 2000. godine, prenose izraelski mediji.
 
Dokument takođe uključuje druge opcije, ponovnu kontrolu Palestinske uprave nad pojasom Gaze ili uspostavljanje lokalnog režima, ali odbacuje obe iz raznih razloga, uključujući činjenicu da se tako neće sprečiti napadi na Izrael.
 
Egipat je odbio da razmotri prihvatanje Palestinaca koji beže od izraelske vojnih operacija u Gazi.
 
Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne, je rekao da se Palestinska uprava, koja kontroliše delove druge palestinske teritorije, Zapadne obale, "protivi svakom transferu bilo kuda u bilo kojoj formi i smatra to crvenom linijom koja se ne sme preći", preneo je AP.
  • Б

    31.10.2023 23:01
    Жртва и добитак
    Дакле, шта смо овде имали? Прво је израелска обавештајна служба направила себи наоружану банду под именом Хамас и инсталирала је у Појасу Газе (хвалили су се јавно тиме). Били су једни једини избори 2007 и никад више. Ратовали су на америчкој страни у Сирији, само да се зна.
    Онда је Нетањаху, изузетно битан за оне који стварно владају светом, пожелео да само мало промени законе. Стотине хиљада људи протестовале су против тога месецима. Где су ти људи сад? Ено их у униформама, убијају Палестинце јер је горе поменута банда извела "изненадни" брутални напад о којем израелске безбедносне службе "појма нису имале". Нетањаху је написао супротно и брзо повукао то што је написао.
    Каква је корист од жртвовања стотина Израелаца? Прво, Нетањаху је херој, бар неко време. Друго, можда ће САД успети да испровоцирају Иран. Треће, можда ће Израел етнички очистити Газу. Четрврто можда ће се динамика мира и помирења у региону повући пред демонстрацијом силе (Иран и С.Арабија су се помирили, у Јемену је прекид ватре, у Сирији се такође смирује ситуација, амерички дилери оружја у паници).
  • war

    31.10.2023 14:09
    etnicko ciscenje???srbi iz HR i KosMet-a, Jermeni iz Azera, Kurdi, kinezi ujguri, Ruanda itd. ........... nabrajati unedogled
  • Lolaldude

    31.10.2023 09:50
    Šta je ovo ako nije u pitanju nacizam? Zamislite sad Srbija preseljava Albance iz Preševske doline u Albaniju, znate šta bi to onda bilo ovde u roku od odmah, ni Srbija ni Izrael nisu članice natoa ali ova druga je svemćna, samo ne znam kako je svet mutav i gluv i slep , kada tako nešto sprovodi država čiji je narod već preživeo tako nešto i koji ima svoje oružane snage koje svakim danom čine zločine protiv čovečnosti i neometano upadaju u susedne države i vrše odmazde i racije, a svet je na to ravnodušan e pa to tako ne može, dakle Sloboda za Palestinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet