Pala podrška: Muslimani u SAD zapretili Bajdenu da neće glasati za njega ako ne osigura mir u Gazi

Muslimani u Americi i pojedini aktivisti Demokratske stranke najavili su da će mobilisati milione muslimanskih birača da ne daju donacije i ne glasaju za predsednika Džozefa Bajdena na izborima 2024.
Pala podrška: Muslimani u SAD zapretili Bajdenu da neće glasati za njega ako ne osigura mir u Gazi
Foto: Beta/AP
Kako su rekli, to će uraditi ako odmah ne preduzme hitne korake da osigura primirje u Gazi.
Nacionalni demokratski savet muslimana, koji obuhvata lidere Demokratske stranke iz država koje će verovatno odlučiti ishod izbora, kao što su Mičigen, Ohajo i Pensilvanija, dali su Bajdenu rok da do utorka uveče po lokalnom vremenu iskoristi svoj uticaj u Izraelu da bi se postigao dogovor o prekidu vatre, objavio je Rojters.
U otvorenom pismu pod nazivom "Ultimatum o prekidu vatre 2023. godine" mislimanski lideri najavili su da će mobilisati svoje birače "da ne podrže i ne glasaju za bilo kog kandidata koji podržava izraelsku ofanzivu protiv Palestinaca".
 
"Bezuslovna podrška vaše administracije, finansiranje i naoružavanje imaju značajnu ulogu u nastavku nasilja koje prouzrokuje civilne žrtve i podriva poverenje koje su vam birači dali", napisao je Savet, prenosi Glas Amerike.
 
Bivši član Predstavničkog doma Kit Elison, sekretar za pravosuđe Minesote i prvi musliman koji je izabran u Kongres, i kongresmen Andre Karson iz Indijane su osnivači i koopredsedavajući te organizacije.
 
Pismo je najnoviji znak sve većeg nezadovoljstva u arapskoj i muslimanskoj zajednici u Americi zbog toga što Bajden nije osudio izraelske napade na Pojas Gaze, koji su odgovor na napad ekstremista iz Hamasa 7. oktobra, u kojem je poginulo 1.400 ljudi, a 239 oteto.
 
Zdravstvene vlasti u Gazi u ponedelak su saopštile da je više od 8.300 ljudi, među kojima 3.457 dece, stradalo u izraelskoj operaciji.
 
Članica Predstavničkog doma iz Mičigena Rašida Tlaib, Amerikanka palestinskog porekla, objavila je video na platformi X u kojem je osudila Bajdenovu podršku "izraelskoj genocidnoj kampanji u Palestini" i dodala: "ne računajte na naše glasove 2024. godine".
 
Izvršni direktor ogranka Saveta za američko-islamske odnose (CAIR) u Sakramentu Basim Elkara rekao je da bi muslimanski glasovi mogli da budu ključni za Bajdenov reizbor i podsetio da je na izborima 2020. godine on u Mičigenu imao prednost od samo 2,6 odsto.
 
Muslimani u Minesoti, koju Bajden planira da poseti danas, prošle nedelje su uputili sličan ultimatum sa rokom do utorka u podne, a najavili su i protest tokom Bajdenove posete.
Izvršni direktor CAIR za Minesotu Džajlani Husein rekao je da američki muslimani u drugim državama ključnim za Bajdenov reizbor takođe planiraju da upute slične zahteve, a naveo je i podatak da je Bajdena 2020. godine podržalo oko 70 odsto muslimana.
 
Prema novoj anketi Arapsko-američkog instituta, podrška Bajdenu među američkim Arapima, koji su ključno biračko telo u najvažnijom državama, naglo je pala na samo 17 odsto.
 
Pored toga, prvi put od 1997. godine, kada je počelo da se radi istraživanje, većina Arapa u Americi više se ne izjašnjavaju kao pristalice Demokratske stranke. 
  • BoeserWolf

    01.11.2023 12:40
    Bajden se zabrinuo, znas ti koliko je to glasova, 3 i kusur miliona muslimana, uključujući i decu koja ne glasaju. Celih 1.3% populacije.

  • Samo pitam

    01.11.2023 08:03
    "dali su Bajdenu rok da do utorka uveče po lokalnom vremenu iskoristi svoj uticaj u Izraelu da bi se postigao dogovor o prekidu vatre, objavio je Rojters."

    Iako SAD svake godine daje milijarde $ za oružje, iako su otvoreno i glasno podržali napade Izraela, iako je poslao dva nosača aviona da ne pada na pamet nikome u okruženju da se umeša da li to znači da ako Bajden izdejstvuje prekid vatre - da će muslimani ipak glasati za Bajdena .... ?
    Cela igranka je zbog toga da utvrdi glasove muslimana .... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet