Zvaničnik: Iz Gaze u Egipat evakuisano 76 ranjenih, 335 osoba sa stranim pasošima

Sedamdeset šest ranjenih Palestinaca i 335 stranaca i osoba sa dvojnim pasošima evakuisani su danas iz Gaze ka Egiptu, prvi put od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.
Zvaničnik: Iz Gaze u Egipat evakuisano 76 ranjenih, 335 osoba sa stranim pasošima
Foto: FoNet/AP
To je za Frans pres rekao egipatski zvaničnik.
"U 16.30 je 76 ranjenih u kolima hitne pomoći i 335 osoba sa stranim pasošima u šest autobusa prešlo granični prelaz Rafa", što je jedini izlaz iz pojasa Gaze koji nije pod kontrolom Izraela, rekao je taj zvaničnik u telefonskoj izjavi za Frans pres.
Izvor iz egipatske bezbednosne službe rekao je da će prelaz Rafa ponovo biti otvoren sutra da bi moglo još stranaca i osoba sa dvojnim državljanstvom da izađu.
 
Zvaničnici na palestinskim i egipatskim prelazima rekli su danas pre podne da je 90 palestinskih ranjenika i oko 545 ljudi sa dvojnim državljanstvom i stranaca danas prešlo tim putem.
 
Među strancima koji su izašli iz Gaze je četvoro Italijana, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, preko platforme X i naglasio da se radi na izvođenju ostalih italijanskih državljana koji žele da izađu.
 
Prva grupa od pet francuskih državljana je takođe bila među evakuisanim ljudima, saopštilo je francusko ministrstvo spoljnih poslova i dodalo da se radi na tome da svi francuski državljani i članovi njihovih porodica koji to žele izađu iz Gaze u što kraćem roku. Ministarstvo je navelo da se radi o oko pedeset francuskih državljana i članova njihovih porodica. 
 
Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su danas iz Gaze evakuisani i američki državljani i da predviđa dodatne evakuacije narednih dana. U poruci preko društvene mreže X on nije precizirao broj evakuisanih Amerikanaca ali je naglasio da su zahvaljujući "pokretačkoj ulozi" SAD "ranjeni Palestinci i strani državljani" mogli da napuste tu enklavu.
 
Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je juće pred Kongresom SAD da  oko 1.000 američkih državljana i članova njihovih porodica pokušava da bude evakuisano iz Gaze. Radi se o njih 400 koji imaju američko državljanstvo a ostali su bližnji koji ga nemaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.