Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu opala za 95 odsto

Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu, koji je ranije bio najveći svetski snabdevač, naglo je opala otkako su talibani prošle godine zabranili uzgoj, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.
Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu opala za 95 odsto
Foto: Pixabay
Kancelarija Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) saopštila je da je uzgoj opijuma pao širom zemlje na samo 10.800 hektara u 2023. sa 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 odsto, na 333 tone.
Kako UNODC navodi, ova mera pogodila je poljoprivrednike u ovoj ratom razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi zavisi od poljoprivrede, a vrednost izvoza maka znala je da bude viša od vrednosti sve zvanično izvezene robe.
Nagli pad mogao bi da ima velike posledice po ekonomiju u zemlji u kojoj je za oko dve trećine stanovništva već potrebna humanitarna pomoć, navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.
 
"U narednim mesecima Avganistanu su preko potrebne snažne investicije u održive izvore za život kako bi se avganistanskim farmerima pružile mogućnosti daleko od opijuma", rekla je izvršna direktorka UNODC-a Gada Vali.
  • Haha

    06.11.2023 14:55
    Ko zna šta sad prodaju
    Talibani došli na vlast, prebacili se na unosniji biznis. A i treba sad sve te pare oprati.
  • Samo odgovaram

    06.11.2023 11:58
    Tu je
    Primat je preuzela, jedna zemlja, tu u našoj blizini
  • Samo pitam

    06.11.2023 09:00
    Otišli Ameri i pala proizvodnja opijumskog maka.
    Bilo bi interesantno da proverite i uporedite kakvo je stanje bilo pre dolaska Amera.

    I, koja zemlja je sada preuzela primat ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet