EU zabrinuta zbog ruskih dezinformacija, primeri Srbija i Slovačka

Uoči izbora za Evropski parlament u junu sledeće godine, u Evropskoj uniji raste zabrinutost zbog mogućeg ruskog uplitanja, piše austrijska agencija APA.
EU zabrinuta zbog ruskih dezinformacija, primeri Srbija i Slovačka
Foto: 021.rs
Kao primer takvog uticaja navodi zemlje Zapadnog Balkana, prvenstveno Srbiju, kao i Slovačku.
 
APA podseća na nedavnu izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borela da Moskva ne preza od toga ni da pravi lažne vebsajtove, kako bi delovali kao verodostojni mediji.
Još 2022. godine su nemački portal T-online i javna televizija ZDF raskrinkali više od 30 lažnih sajtova, koji su ciljano preko društvenih mreža, pre svega Fejsbuka, plasirali dezinformacije.
 
"Međutim, godinu dana kasnije i dalje se pojavljuju takvi sajtovi, poznati i pod nazivom kampanja-dvojnik", piše agencija.
U izveštaju francuskog generalnog sekretarijata za odbranu i bezbednost iz juna 2023. kao zemlje pogođene takvim dupliranim sajtovima navedene su Francuska, Litvanija, Letoniija, Velika Britanija, Ukrajina, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati.
 
Dva glavna cilja su, piše APA pozivajući se na američku tajnu službu, da se unese nestabilnost u demokratske zemlje i da se poljulja poverenje javnosti u izbore i dovede u pitanje njihova pouzdanost i legitimnost.
 
Uoči nedavnih opštih izbora u Slovačkoj, krajem septembra ove godine, prema nalazima stručnjaka je približno polovina od 5,4 miliona stanovnika poverovala nekoj lažnoj informaciji.
 
Nevladina organizacija Infosecurity.sk je samo u prve dve nedelje septembra registrovala oko 365.000 priloga sa dezinformacijama na slovačkim onlajn mrežama.
 
Te su lažne informacije, ustanovila je NVO, deljene čak pet puta više od drugih postova. Više od 15 odsto priloga moglo je da se dovede u vezu sa korisničkim nalozima povezanim sa Moskvom, navodi agencija.
 
"Još jedan, posebno ekstreman primer toksičnog uticaja ruske propagande može se naći u Srbiji i zemljama u njenom susedstvu, koje sve žele u Evropsku uniju što, kako navodi APA, pokazuje i najnovija studija nemačke Fondacije Fridrih Namuman, bliske liberalnoj FDP, o medijskoj sceni u Srbiji.
 
Autor studije Tomas Braj izjavio je za agenciju APA da mediji masovno i bez rezerve preuzimaju vesti Sputnjika i RT na srpskom jeziku. "I ruski državni mediji govore o nekoliko stotina preuzimanja dnevno", rekao je Braj.
 
Pa iako je Evropska unija ubedljivo najveći finansijer Srbije, u anketama većina građana Srbije kaže da su proteklih godina najveći donatori bili Rusija i Kina, zaključuje APA.
  • Goran

    07.11.2023 09:05
    Goran
    Da nam nije te EU pocrkali bi od gladi odavno! Čitam gluposti od pojedinih Gradjana pa Gospodo EU i SAD na daju toliko novca i pomoći da niste svesni a gde idu te Milijarde pitajte vašeg Vodju Vucica!!! Mnogi namerno zaboravljaju da nam na ime Bombardovanja 99 godine i načinjene štete isplaćuju već 15 godina i niko o tome neprica već pripisuju kao svoj ekonomski uspeh sto je laz!!! A Kinezi će nas odrati jer njima je Vučić bukvalno dao zemlju na tacni…uvericete se vrlo brzo ako to zajedno nesprecimo!!!
  • Mo

    07.11.2023 08:50
    Ne znam kako vi ali kod mog brata u Beču je ispred ulaza u zgradu čisto a meni u Novom Sadu blato pesak i opalo lišće koje se unose u stan cele godine.
  • Б

    07.11.2023 08:26
    Пријатељи и непријатељи Запада
    Значи, није проблем шта је истина, него од кога се преноси?! Све америчке и британске дезинформације су оповргнуте и извргнуте подсмеху, а Руси су лагали укупно два пута: да су заузели Северск (нису, после су сами себе демантовали) и да је "Москва" потонула у олуји (потонула је од последица украјинских пројектила).
    По западним гласилима, Руси су остали без граната, ракета, бомби још у марту 2022, Путин је већ неколико пута умро, Украјинци тек што нису освојили Крим и Азовско море. Све се то данас најави, сутра прати, прекосутра заборави, а накосутра негира и тако јово-наново.
    Срби и Руси постали су браћа, јер их Запад већ вековима третира без милости. Недићева Србија није хтела да помогне напад на СССР. Видећемо шта ће Вучић урадити ако добије изборе. Ако "про-европска" опзиција добије изборе, нека погледа шта се десило свим америчким пријатељима у региону и шире.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet