Izraelski arheolozi pomažu u identifikaciji posmrtnih ostataka ubijenih u napadima Hamasa

Arheolozi iz Uprave za antikvitete Izraela pomažu u identifikaciji ubijenih u napadima Hamasa 7. oktobra na južnu izraelsku teritoriju, objavili su danas izraelski mediji.
Do sada su nađeni dokazi o najmanje desetoro mrtvih za koje se ranije mislilo da su nestali ili da su možda odvedeni kao taoci u Pojas Gaze.
 
Arheologe su u pomoć pozvali pukovnik Josi Koen koji komanduje divizijom Gaza i rabin te divizije Šlomo Hazut.
Koristeći tehnike i znanje koje inače primenjuju u iskopavanju spaljenih i uništenih drevnih mesta arheolozi su do sada pronašli mnogo posmrtnih ostataka u nadi da će pružiti više dokaza porodicama koje znaju da su im rođaci nestali, ali ništa više od toga.
 
Već dve nedelje arheolozi pretražuju pepeo spaljenih kuća u kojima su ubijene porodice iz kibuca Beri, Kfar Aza i Nir Oz, te vozila na mestu gde je održan muzički festival.
Areheolozi najpre traže dokaze o nestalima za koje se zna da su bili u svojim kućama u vreme napada.
 
Kada je postalo jasno da arheološke metode mogu da doprinesu identifikovanju posmrtnih ostataka odlučeno je da će arheolozi ispitati sve spaljene kuće i vozila.
 
"Imajući u vidu sve teškoće i emotivne izazove nadamo se da možemo da doprinesemo sigurnoj identifikaciji", izjavio je direktor Uprave za antikvitete Eli Eskudo.
 
Sedmog oktobra je oko 1.500 ekstremista Hamasa probilo bezbednosnu ogradu između Pojasa Gaze i Izraela, ubacilo na južnu izraelsku teritoriju, uz podršku baražne raketne vatre i počelo da napada ljude u obližnjim izraelskim naseljima, na vojnim punktovima i muzičkom festivalu Supernova.
UN su saopštile da su imena 1.159 Izraelaca i stranaca koji su ubijeni do sada objavljena, uključujući 828 civila, preneo je BBC. Među njima je 31 dete. Još 242 ljudi, uključujući 30, dece su odvedeni kao taoci.
 
Arheološke metode koje primenjujemo na drevnim nalazištima su slične metodama koje primenjujemo ovde, rekli su arheolozi, ali su naglasili da je jedna stvar pronalaženje 2.000 godina starih ostataka razaranja, a sasvim druga i srceparajuća traženje posmrtnih ostataka sestara i braće.
  • mns

    07.11.2023 20:58
    da
    džaba sve, deco-ubice kod mene nemaju pravo glasa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet