Reporteri bez granica objavili ključna pravila za korišćenje veštačke inteligencije u novinarstvu

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), uz podršku drugih medijskih asocijacija, predstavila je u Parizu uputstva o upotrebi veštačke inteligencije (AI) u novinarstvu.
Reporteri bez granica objavili ključna pravila za korišćenje veštačke inteligencije u novinarstvu
Foto: Pixabay
U dokumentu se navodi da AI predstavlja značajan pomak u načinu prikupljanja informacija, potrage za istinom, pričanja priča i širenja ideja i da će značajno promeniti novinarstvo.
Dokument donosi i 10 ključnih pravila koja moraju postati obavezna za medijske organizacije i novinare u pogledu primene AI.
 
Prvo pravilo je da se novinarska etika mora usmeravati kako da mediji i novinari koriste tehnologiju, a drugo da ljudske odluke moraju ostati ključne pri uredničkim izborima i dugotrajnim strategijama.
Dokument poziva da AI sistemi ranije prođu nezavisnu evaluaciju i da medijske kuće uvek ostanu odgovorne za sadržaj koji objavljuju, javila je agencija Hina, pozivajući se na izveštaj DPA.
 
Mediji, takođe, moraju biti transparentni u vezi korišćenja sistema AI i garantovati autentičnost i istinitost objava.
 
U dokumentu se poziva da se jasno označi razlika između ljudskog i generisanog sadržaja, a da AI sadržaj oslikava pluralizam mišljenja i da novinari i medijske kuće budu angažovani u opštem nadzoru primene AI.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.