Nastavljeni sukobi kod bolnice u Gazi

Izraelski borbeni avioni su bombardovali glavni grad Gaze protekle noći i jutros dok su se kopnene snage sukobljavale sa ekstremistima Hamasa kraj najveće bolnice na toj palestinskoj teritoriji.
Zdravstveni zvaničnici su rekli da je hiljade zaposlenih, pacijenata i raseljenih ljudi u bolnici bez struje i sa sve manje hrane i lekova.
 
Poslednji generator u bolnici ostao je bez goriva u subotu. Zato je preminula prevremeno rođena beba i još jedno dete, te četvoro drugih pacijenata, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja. Još 37 beba je u smrtnoj opasnosti jer nema struje.
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio je sinoć pozive na prekid vatre ako se ne puste svi taoci koje je zarobio Hamas 7. oktobra u napadima na izraelsko tlo posle kojih je počeo rat. On je najavio nastavak bitke "punom snagom".
 
Izrael se zarekao da će okončati vladavinu Hamasa u Gazi koja traje već 16 godina i uništiti vojne sposobnosti te islamske ekstremističke organizacije i krivi ekstremiste za veliki broj žrtava u maloj gusto naseljenoj enklavi sa 2,3 miliona stanovnika.
Izraelska vojska uništila je više od 150 podzemnih tunela i kompleksa u Pojasu Gaze koje koristi palestinski pokret Hamas, izjavio je vojni portparol Džonatan Konrikus.
 
On je dodao da je podzemna struktura kičma Hamasovih borbenih sposobnosti.
 
UN: Granatirana kancelarija UN
 
Ujedinjene nacije saopštile su da je jedna od njihovih kancelarija u gradu Gaza granatirana tokom noći, navodeći da su stigli izveštaji o poginulima i ranjenima među civilima koji su se tamo sklonili.
 
"Ovo je pogrešno u svakom smislu. Civili, civilna infrastruktura i nepovredivost objekata UN uvek moraju biti zaštićeni", objavio je na platformi Iks (Tviter) administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ašim Stajner.
 
Izraelski avioni gađali Siriju kao odgovor na napade
 
"Izraelski borbeni avioni gađali su terorističku infrastrukturu u Siriji posle napada sa te teritorije ka Golanu", sopštila je izraelska vojska. 
 
Vojska je juče saopštila da su dva projektila ispaljena iz Sirije pala na Golan i da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u regionu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet